Debat over afschaffing van dividendbelasting
Op dinsdagavond 26 juni 2018 hield de Tweede Kamer een plenair debat met premier Rutte en staatssecretaris Snel (Financiën) over de afschaffing van de dividendbelasting. Het kabinet-Rutte III wil vanaf 2020 geen belasting meer heffen op de winstuitkering aan aandeelhouders van bedrijven. De gedachte hierachter is dat multinationals hierdoor minder snel uit Nederland vertrekken.
Over het nut van deze maatregel verschillen de meningen in de Tweede Kamer. Ook berichtte dagblad Trouw onlangs dat olieconcern Shell sinds 2005, met toestemming van de Belastingdienst, de dividendbelasting zou ontwijken via het Britse Kanaaleiland Jersey. Tijdens het debat op dinsdag 26 juni diende Geert Wilders (PVV) een motie van wantrouwen in tegen premier Rutte. Deze motie werd verworpen tijdens een hoofdelijke stemming: 37 Kamerleden stemden voor, 104 Kamerleden tegen.
Terugkijken en verslag
- Lees het korte webverslag 'Ontwijken dividendbelasting roept veel vragen op'.
- Lees het geredigeerd woordelijk verslag van het debat.
- Kijk het debat terug via Debat Gemist.
Debat april 2018
De Tweede Kamer debatteerde ook op woensdag 25 april 2018 al over dit onderwerp. Toen ging het specifiek over de memo's over het afschaffen van de dividendbelasting. Namens de regering waren premier Rutte en minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) aanwezig bij het debat. Een groot deel van de oppositie steunde een motie van afkeuring van GroenLinks-fractievoorzitter Klaver vanwege de handelswijze van de premier in de kwestie. Maar in een hoofdelijke stemming werd de motie verworpen: 67 Kamerleden stemden voor, terwijl 76 Kamerleden tegen stemden.
Memo's opgedoken
De afschaffing van de zogeheten dividendbelasting zou de Nederlandse Staat jaarlijks 1,4 miljard aan inkomsten schelen. In eerste instantie zei premier Rutte dat er tijdens de kabinetsformatie van 2017 geen stukken over de maatregel circuleerden. Maar op vrijdag 20 april bleek dat er toch memo's bestaan. In het vragenuur van dinsdag 24 april zei premier Rutte op vragen van PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher dat hij zelf geen memo's over de afschaffing van de dividendbelasting heeft gezien.
Wel maakte Rutte de stukken dinsdagavond 24 april openbaar. Hieruit bleek dat ambtenaren van het ministerie van Financiën en van het ministerie van Economische Zaken van mening verschilden over het effect van de maatregel. In het debat van woensdag 25 april stond de vraag centraal hoe de Tweede Kamer denkt over de inhoud van de stukken en het beeld dat de kwestie oproept. Vooral de oppositie was kritisch op de rol van de premier in de kwestie, maar een motie van afkeuring kreeg geen meerderheid.
Terugkijken en verslag
- Kijk het debat over dividendbelasting terug via Debat Gemist.
- Lees het korte webverslag 'Oppositie kritisch over rol premier bij memo's dividendbelasting'
- Lees het geredigeerd woordelijk verslag van het debat.
Debat november 2017
Verschillende fracties in de Tweede Kamer plaatsten tijdens het debat over de regeringsverklaring (donderdag 2 november 2017) en tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen (donderdag 9 november 2017) vraagtekens bij de afschaffing van de dividendbelasting: zit hier een lobby van grote bedrijven achter? Uiteindelijk besloot de Tweede Kamer om op woensdag 15 november 2017 een apart debat over dit onderwerp te organiseren. Daarin heeft minister-president Rutte zich verantwoord over de maatregel.
De premier stuurde donderdag 9 november 2017 al een brief over de kwestie. Hierin liet hij weten dat er met het bedrijfsleven gesprekken zijn gevoerd over het Nederlandse vestigingsklimaat. Rutte beschouwt dit als onderdeel van zijn werk als minister-president.
Terugkijken en verslag
Het debat van woensdag 15 november 2017 is terug te lezen en terug te kijken:
- Lees het korte webverslag 'Dividendbelasting roept discussie op'
- Kijk het debat terug via Debat Gemist