Dividendbelasting roept discussie op

15 november 2017, debat - De argumenten van premier Rutte om afschaffing van de dividendbelasting in het regeerakkoord op te nemen vinden weinig weerklank bij de oppositiepartijen.

Het vestigingsklimaat is van wezenlijk belang voor de werkgelegenheid, vindt Rutte. Multinationals zorgen direct en indirect voor 40% van de banen in het Nederlands bedrijfsleven. Afschaffing van de dividendbelasting draagt er volgens de premier aan bij dat deze bedrijven kiezen voor Nederland.

Van der Staaij (SGP) is er nog niet uit, maar alle andere oppositiewoordvoerders zijn niet overtuigd van Ruttes argumenten voor afschaffing van de dividendbelasting. De verdediging van de maatregel is slechter dan die van het Nederlands elftal, aldus Azarkan (DENK). Een dure gok en een onbewezen medicijn, vindt Asscher (PvdA).

De coalitiepartijen blijven het afschaffen van de dividendbelasting steunen.

  • Buma (CDA): het is onderdeel van een totaalpakket om op de lange termijn banen te behouden

  • Dijkhoff (VVD): we moeten ons aanpassen aan een veranderende wereld, zodat de kans groter wordt dat bedrijven voor Nederland kiezen

  • Pechtold (D66): als klein land met een open economie moeten we ons best doen om aantrekkelijk te blijven

  • Segers (ChristenUnie): in het geheel van het regeerakkoord valt het te verdedigen als middel om het vestigingsklimaat voor multinationals te verbeteren

Chantage?

Shell, Unilever, Akzo en Philips hebben gelobbyd voor afschaffing van de dividendbelasting, zo berichten de media. De premier lijkt gevoelig voor chantage door multinationals, concludeert Klaver (GroenLinks): wie is eigenlijk de baas in Nederland?

Wilders (PVV) weet wel hoe het komt: de premier wil zijn "VVD-vriendjes" paaien en zijn toekomst veiligstellen; alleen daarom al verdient hij een motie van afkeuring. Van a tot z onzin, gelogen en suggestief, wijst Rutte de suggesties van de hand.

Brexit

Het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is volgens Rutte een extra reden om het vestigingsklimaat te verbeteren en de dividendbelasting af te schaffen. Een vreemd argument, zo vinden verschillende oppositiewoordvoerders. Groot-Brittanniƫ wordt toch juist onaantrekkelijker voor multinationals als het geen deel meer uitmaakt van de Europese interne markt?

Bedrijven zien brexit als een risico en willen weg uit het VK, legt Rutte uit, maar het Verenigd Koninkrijk en andere landen verlagen nu hun belastingen om die multinationals te houden of te lokken. En dus is het essentieel dat we het vestigingsklimaat zo aantrekkelijk mogelijk maken, stelt de premier. "Anders verliezen we die concurrentieslag."

1,4 miljard

Er zijn veel betere manieren om de 1,4 miljard te besteden die afschaffing van de dividendbelasting kost, vinden de meeste oppositiewoordvoerders.

  • Thieme (PvdD): gebruik het voor een warme sanering van de bio-industrie en sluiting van kolencentrales

  • Roemer (SP): investeringen in onderwijs, infrastructuur of culturele voorzieningen dragen veel meer bij aan het vestigingsklimaat.

  • Van Rooijen (50PLUS): schrap de aflosboete en laat de wet-Hillen in stand

  • Baudet (FvD): verlaag de belasting voor Nederlandse bedrijven, ondernemers en burgers

De Kamer sprak eerder bij de Algemene Politieke Beschouwingen en de Algemene Financiƫle Beschouwingen over afschaffing van de dividendbelasting. De motie van afkeuring wordt aansluitend aan het debat verworpen.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist