Voorzitter

Kamervoorzitter Martin Bosma zit in de voorzittersstoel in de plenaire zaal. In zijn rechterhand houdt hij de voorzittershamer.

Samenvatting

Martin Bosma is op 14 december 2023 gekozen tot Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Op deze pagina volgt een overzicht van zijn activiteiten.

Social links

Submenu

Activiteiten

Emir Qatar op bezoek

De Tweede Kamervoorzitter, de Emir van Qatar en de Eerste Kamervoorzitter staan naast elkaar voor een schilderij. Achter hen staan twee vlaggen.

Samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn ontving ik vandaag de Emir van Qatar, Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, in de Eerste Kamer. Het bezoek stond in het teken van de verdere versterking van de betrekkingen tussen Nederland en Qatar. Zo gingen de gesprekken over de gedeelde maritieme traditie en het energiepartnerschap. 

Verslag verkiezingen Europees Parlement

Kamervoorzitter Martin Bosma staat in midden van commissiezaal met een document in zijn hand, rechts naast hem voorzitter Wim Kuijken van de Kiesraad. Achter hen achter een tafel leden van de Kiesraad,
 
Uit handen van voorzitter Wim Kuijken van de Kiesraad heb ik vandaag het verslag over de vaststelling van de Europese Parlementsverkiezingen ontvangen. De Kiesraad stelde deze uitslag vandaag officieel vast in de Tweede Kamer. De conclusie is dat de verkiezingen voorspoedig zijn verlopen en dat de uitslag betrouwbaar is. Ik geleid het verslag door naar de commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven. 

 
 

Kennismaking met Dick Schoof

Links op een bank beoogd minister-president Dick Schoof, rechts op een andere bank Kamervoorzitter Martin Bosma. Voor hen een ronde salontafel met bloemen.

Ik heb vanmorgen een gesprek gehad met beoogd kandidaat-minister-president Dick Schoof. We maakten kennis in de Eerste Commissiekamer.  

Adviesrapport Staatscommissie rechtsstaat

Elf personen staan voor een scherm met de tekst 'Staatscommissie rechtsstaat' en 'De gebroken belofte van de rechtsstaat'. De personen houden in hun hand een document, het adviesrapport van de Staatscommissie rechtsstaat.

Samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn ontving ik vandaag het adviesrapport van de Staatscommissie rechtsstaat over het functioneren van de democratie. Het rapport heet De gebroken belofte van de rechtsstaat en bestaat uit tien verbetervoorstellen. De Tweede Kamer heeft de regering gevraagd om een onderzoek in te stellen naar het functioneren van de rechtsstaat. Dit gebeurde naar aanleiding van het rapport ‘Ongekend onrecht’ van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. De staatscommissie kreeg als opdracht om verbeteringen voor te stellen vanuit burgerperspectief. Daarom zijn er tientallen burgers betrokken geweest bij het onderzoek.

V-100

Kamervoorzitter Martin Bosma neemt een houten koffer in ontvangst van Sjoerd Hauptmeijer in de plenaire zaal.

Ieder jaar vragen we mensen om de verantwoordingsstukken uit te pluizen en ons als Kamer te helpen bij het formuleren van vragen aan het kabinet. Dit gebeurt tijdens de V-100, een dag georganiseerd door de commissie voor de Rijksuitgaven. Honderd mkb'ers keken maandag 27 mei kritisch mee naar de verantwoording die het kabinet heeft afgelegd over het gevoerde beleid in 2023. Ik nam in de plenaire zaal de vragen in ontvangst. Vragen die de kern raken; met bijzondere feitjes uit de praktijk. Van die vragen die ministers doen stotteren. En vragen die uiteindelijk het begin blijken van een oplossing, een verbetering of een vereenvoudiging. De vragen die de mkb'ers hebben bedacht, kunnen door Kamerleden worden gesteld aan de betreffende bewindspersonen tijdens het Verantwoordingsdebat op 29 mei of de wetgevingsoverleggen over de jaarverslagen en slotwetten.

Eindverslag informateurs en hoofdlijnenakkoord

Informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol overhandigen een document aan Kamervoorzitter Martin Bosma in de Schrijfkamer van de Tweede Kamer.

Informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol hebben in de nacht van 15 op 16 mei hun eindverslag aangeboden. Dit verslag omvat ook het hoofdlijnenakkoord 'Hoop, lef en trots'. waarover PVV, VVD, NSC en BBB overeenstemming hebben bereikt. Ik heb bij de overhandiging mijn dank en waardering uitgesproken voor het werk van de informateurs. De vier fractievoorzitters gaven op donderdagochtend 16 mei een toelichting op het akkoord dat zij sloten. De Tweede Kamer debatteert op  22 mei over dit verslag en akkoord.

Verantwoordingsdag

Kamervoorzitter staat in de plenaire zaal en heeft papieren in zijn hand. Achter hem de bode die de stukken aan hem heeft overhandigd.

We vierden vandaag een belangrijk jubileum, de 25ste editie van Verantwoordingsdag. De dag begon traditiegetrouw met het Verantwoordingsontbijt. Tijdens dit ontbijt luisterde ik samen met de andere Kamerleden naar een interessante lezing van Kristel Groenenboom over het omgaan met plotselinge schaarste en onzekerheden. Na het ontbijt ontving ik in de plenaire zaal de Verantwoordingsstukken uit handen van demissionair minister Steven van Weyenberg van Financiën en de rapporten bij de jaarverslagen van Pieter Duisenberg, de president van de Algemene Rekenkamer. Op 29 mei zal de Kamer hierover in debat gaan met demissionair minister Van Weyenberg en demissionair minister-president Mark Rutte.

Herdenking bij Erelijst van Gevallenen

De erelijst met daarvoor opgesteld een krans op een standaard. Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (rechts) en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn staan naast elkaar naar de krans gekeerd.

Bij de Erelijst van Gevallenen in de Statenpassage van het Kamergebouw hebben we vandaag de jaarlijkse 4 mei-herdenking van oorlogsslachtoffers gehouden. De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang en ik hebben een toespraak gehouden. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust zijn er naar schatting meer dan 250.000 Nederlanders de dood in gejaagd. Vermoord. Vergast. Uitgehongerd en gestorven in werkkampen. Het Nederlandse politieke leven lag stil. Het land was bezet en de parlementaire democratie stond in zijn geheel buitenspel. Vijf jaar lang is er niet vergaderd". Samen met de Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn heb ik vervolgens een krans gelegd bij dit nationaal monument. Lees mijn volledige toespraak.

Voorzittersconferentie in Palma de Mallorca

Vergaderzaal onder keldergewelven met parlementsvoorzitters

Samen met Voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer heb ik de jaarlijkse conferentie van parlementsvoorzitters bijgewoond, van 21 tot 23 april in Palma de Mallorca. Koning Felipe VI opende de conferentie. Op de agenda stonden werksessies over onder andere de uitdagingen voor de liberale democratie en de versterking van de Europese Unie. Ik heb vooral kennisgemaakt met veel collega-Voorzitters, onder wie die van Hongarije, Canada en Oostenrijk.
 

Zuid-Koreaanse parlementsvoorzitter op bezoek

Op de voorgrond Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn, Zuid-Koreaanse parlementsvoorzitter Kim Jin-pyo en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Op de achtergrond twee vlaggen, het logo van de Tweede Kamer in hout gegraveerd en wanden met bloemenmotief.

De parlementsvoorzitter van Zuid-Korea, Kim Jin-pyo, bracht vandaag een bezoek aan de Tweede Kamer. Ik ontving hem samen met voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn. De bijeenkomst stond in het teken van de versterking van de banden tussen Nederland en Zuid-Korea. Tijdens het bezoek werd gesproken over de samenwerking op het gebied van technologie en digitalisering, de geopolitieke situatie en het Strategische Partnerschap dat Nederland en Zuid-Korea in november 2022 sloten.

Wat is de rol van de Kamervoorzitter?

De Voorzitter leidt de plenaire vergaderingen van de Tweede Kamer. Dat doet hij op basis van het Reglement van Orde, de regels die de Kamerleden met elkaar zijn overeengekomen. De Voorzitter ziet toe op het uitvoeren van de door de Kamer genomen besluiten. Daarnaast zit hij het Presidium – het dagelijks bestuur van de Kamer – en de Commissie voor de Werkwijze voor. Verder vertegenwoordigt de Voorzitter de Kamer naar buiten toe, bijvoorbeeld in contacten met buitenlandse parlementen. De taken van de Kamervoorzitter zijn vastgelegd in artikel 3.2 van het Reglement van Orde.

Lees meer