Kennisagenda

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid werkt voortdurend aan de versterking van haar kennis- en informatiepositie, bijvoorbeeld door rondetafelgesprekken te houden of werkbezoeken af te leggen. In de kennisagenda legt de commissie, naast de reguliere onderwerpen, een aantal thema’s vast waarop zij zich het komende jaar inhoudelijk verder wil verdiepen en hoe ze dat wil doen. Het doel van deze agenda is om te komen tot een stevige gemeenschappelijke kennisbasis. De invulling van de activiteiten wordt nader uitgewerkt door de leden. De commissiestaf verleent daarbij ondersteuning.

In 2024 zullen de thema’s op de kennisagenda door rapporteurs nader worden uitgewerkt in concrete plannen en activiteiten. Meestal benoemt een commissie twee of meer leden tot rapporteurs voor een onderwerp. Zij komen met voorstellen voor de concrete invulling zoals het organiseren van rondetafelgesprekken, uitnodigen van deskundigen, op laten stellen van stafnotities of het uitvoeren van een literatuurstudie of extern onderzoek.

Op 3 april 2024 is tijdens de strategische procedurevergadering besloten welke nieuwe onderwerpen aan de kennisagenda worden toegevoegd.

De zes thema’s op de kennisagenda J&V voor 2024:

1. Modernisering Wetboek van Strafvordering

De regering diende in 2023 een wetsvoorstel in dat het huidige Wetboek van Strafvordering moet vervangen. Dit is een groot en belangrijk wetgevingsproject. Daarom heeft de Commissie J&V besloten om externe ondersteuning te zoeken vanuit de wetenschap. Vier universiteiten werken samen om de commissie te adviseren. 

Rapporteurs: Ulysse Ellian (VVD), Lilian Helder (BBB)

2. Inzicht in prestaties strafrechtketen

De commissie J&V wil meer inzicht krijgen in wat er nodig is om de strafrechtketen goed te laten functioneren. De commissie heeft daarbij bijzondere aandacht voor doorlooptijden, sepots, plankzaken, de samenwerking tussen ketenpartners, doelstellingen en bekostiging. Om dit inzicht te krijgen is een parlementaire verkenning naar prestaties in de strafrechtketen uitgevoerd. Elf organisaties uit de strafrechtketen hebben hiervoor schriftelijke informatie aangeleverd aan de commissie. Het eindrapport van de parlementaire verkenning verscheen in juli 2023. 

Rapporteurs: Ulysse Ellian (VVD), Songül Mutluer (GL-PvdA)

3. Hervorming staatsnoodrecht

De regering heeft aangekondigd het staatsnoodrecht te willen hervormen. In 2023/2024 worden hiervoor vijf regeringsstukken verwacht:

  • inventarisatie van ontbrekende noodbevoegdheden/noodwetgeving;
  • interdepartementale routekaart voor modernisering staatsnoodrecht;
  • voorstellen tot modernisering van de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden, de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, de Noodwet rechtspleging en de Wet verplaatsing bevolking;
  • een vernieuwd wettelijk kader rond crisisbeheersing en brandweerzorg;
  • voorstellen tot wijziging van de Veiligheidswet BES.

De commissie J&V heeft besloten deze stukken gezamenlijk kritisch te bestuderen, met bijzondere aandacht voor democratische legitimiteit.

Rapporteurs: Ulysse Ellian (VVD), Joost Sneller (D66)

4. Wetgevingskwaliteit

De Werkgroep versterking functies van de Tweede Kamer heeft in haar rapport ‘Meer dan de som der delen’ aangegeven dat het belangrijk is dat de Tweede Kamer periodiek en met een brede blik stil staat bij de wetgevingskwaliteit en heeft daarbij aangegeven dat de commissie J&V rapporteurs wetgevingskwaliteit zou kunnen aanstellen. In verband hiermee heeft de commissie J&V besloten het thema wetgevingskwaliteit op de kennisagenda te zetten.

Op 5 december 2023 is in dit kader ‘Werken aan wetten’ verschenen, een praktische handreiking wetgevingskwaliteit voor Kamerleden. Deze handreiking is opgesteld door de Kamerleden Joost Sneller en Kees van der Staaij in hun rol als (eerste) rapporteurs wetgevingskwaliteit namens de commissie voor J&V. 

De commissie J&V heeft op 3 april 2024 besloten het rapporteurschap voort te zetten en daarvoor een nieuwe rapporteur te benoemen. 

Rapporteur: Ingrid Michon-Derkzen (VVD)

5. Verward/onbegrepen gedrag en veiligheid

De commissie voor Justitie en Veiligheid heeft in oktober 2023 besloten om een parlementaire verkenning uit te voeren naar verward/onbegrepen gedrag en veiligheid. 

Het doel van de parlementaire verkenning is om inzichtelijk te maken welke stappen er de afgelopen jaren gezet zijn in de aanpak van personen met verward/onbegrepen gedrag en veiligheid en wat de effectiviteit ervan is geweest. Daarbij wordt aandacht besteed aan de vraag waarom het nog niet (voldoende) gelukt is om de zorg zo in te richten dat personen met verward/onbegrepen gedrag minder overlast en gevaar veroorzaken voor de samenleving. Er is aan twaalf organisaties in de uitvoering schriftelijke input gevraagd. 

Daarnaast is in het kader van Parlement en Wetenschap door Bauke Koekkoek een wetenschappelijke factsheet geschreven. Op 29 mei 2024 vond een technische briefing plaats door de betrokken ministeries, gevolgd op 30 mei 2024 door een rondetafelgesprek met deskundigen en vertegenwoordigers van organisaties. De vergaarde informatie en inzichten zijn gebruikt voor de eindrapportage die op 4 juli 2024 verscheen.

Rapporteurs: Ingrid Michon-Derkzen (VVD), Songül Mutluer (GL-PvdA)

6. Voorkomen recidive

Rapporteur: Songül Mutluer (GL-PvdA)