BiZa en Europa
Bescherming van de integriteit van verkiezingen en stimulering van de democratische participatie, standaarden voor gelijke behandelingsinstanties en kortetermijnverhuur van accommodatie. Dit zijn een paar voorbeelden uit het brede pakket van dossiers met een Europese dimensie die de commissie voor Binnenlandse Zaken in 2023 behandelt. Kamerleden debatteren met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de Nederlandse onderhandelingsinzet op EU-dossiers en hebben in sommige gevallen instemmingsrecht op het akkoord dat Nederland sluit met andere EU-lidstaten en het Europees Parlement.
Europese prioriteiten commissie BIZA
Ieder jaar bepaalt de Tweede Kamer op basis van de aangekondigde voorstellen uit het werkprogramma van de Europese Commissie voor dat jaar haar prioritaire EU-dossiers. Dit zijn onderwerpen waaraan de Tweede Kamer extra aandacht wil geven. De commissie voor Binnenlandse Zaken heeft voor het jaar 2023 de volgende prioriteit benoemd:
Pakket verdediging democratie, inclusief een voorstel voor bescherming van de democratie tegen heimelijke buitenlandse beïnvloeding Zie deze link voor de volledige lijst met EU-prioriteiten van de Tweede Kamer.
Europese besluitvorming in de Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om invloed uit te oefenen op de besluitvorming in Europa. Hier vindt u een toelichting op deze EU-instrumenten: subsidiariteitstoetsing, parlementair behandelvoorbehoud, politieke dialoog met Europese Commissie en EU-rapporteurs in de Tweede Kamer. Binnen de Tweede Kamer heeft de commissie voor Europese Zaken een bevorderende rol voor de controle op EU-besluitvorming in de Kamer (link).
EU-rapporteurs
Richtlijn tot vaststelling van geharmoniseerde voorschriften voor de interne markt betreffende de transparantie van namens derde landen uitgevoerde belangvertegenwoordigingsactiviteiten
In de procedurevergadering van 7 maart 2024 zijn de volgende EU-rapporteurs benoemd:
Glimina Chakor (GL-PvdA)
Sandra Palmen (NSC)
Er is besloten tot het plaatsen van een behandelvoorbehoud op het EU-voorstel. De rapporteurs zullen in eerste instantie de informatie-afspraken met het kabinet voorbereiden in het kader van het behandelvoorbehoud en ter voorbereiding op het commissiedebat.
Tijdens het commissiedebat over de Richtlijn op 3 april 2024 zijn (door de rapporteurs voorbereide) informatie-afspraken met het kabinet gemaakt over het voorstel. Hiermee werd het behandelvoorbehoud dat de commissie had geplaatst beëindigd.