Kennisagenda

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken (BiZa) werkt voortdurend aan de versterking van haar kennis- en informatiepositie, bijvoorbeeld door rondetafelgesprekken te houden of werkbezoeken af te leggen. Daarnaast werkt de commissie met een kennisagenda, bestaande uit een aantal thema’s waar zij zich gedurende het jaar verder in wil verdiepen. De doelstelling van deze agenda is om te komen tot een stevige gemeenschappelijke kennisbasis.

Kennisagenda 2024/2025

Tijdens de strategische procedurevergadering van donderdag 10 oktober 2024, waarin gesproken werd over de Kennisagenda, heeft de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken besloten om de hierna volgende thema's op te nemen in de Kennisagenda  BiZa voor de jaren 2024/2025.

  1. De positie van  raadsleden en provinciale statenleden
    Doel van dit kennisthema is om in kaart te brengen tegen welke problemen lokale en regionale volksvertegenwoordigers aanlopen in hun werk als gemeenteraadslid of Provinciale Statenlid, en welke oplossingsrichtingen daarbij mogelijk zijn. Uitval van lokale volksvertegenwoordigers komt veel voor. Dat komt soms doordat zij de publieke functie niet meer kunnen combineren met hun oorspronkelijke arbeidsbetrekking. Maar ook de invloed van hun publieke functie op het privéleven is een reden tot zorg. De Tweede Kamer wil nadrukkelijk onderzoeken welke positieve rol zij kan spelen om hierin verbeteringen aan te brengen. Dat kan door (nieuwe) wetgeving en het controleren van de regeringsvoorstellen over dit onderwerp. 
     
  2. Integriteit en  vertrouwen in het  bestuur
     
  3. Risicoprofilering bij handhaving
    De digitale ontwikkelingen bieden veel mogelijkheden, maar ook veel risico’s. Denk aan risicoselectie bij handhaving. In de toekomst zal dit steeds belangrijker worden. De Tweede Kamer moet hier daarom meer kennis over krijgen. Een eerste stap is gezet met het rondetafelgesprek op 23 mei 2024 en de volgende stap is om naar het onderwerp meer onderzoek te laten doen.
     
  4. Nationale veiligheid
    Het kennisthema Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017) uit 2024 wordt voortgezet in 2025, het jaar waarin de herziening van de Wiv 2017 is voorzien. Ook wordt het thema verbreed. Onder andere zal onderzoek gedaan worden naar de vraag hoe het begrip ‘Nationale Veiligheid’ gedefinieerd kan worden en hoe dit vervolgens wordt ingebed in het stelsel van (toezicht op) de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Een vergelijking met andere landen, bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, kan hierbij een nuttig onderdeel zijn van het onderzoek.
     

N.B. Voor elk thema is er een voorbereidingsgroep die bestaat uit tenminste twee leden van de commissie. De voorbereidingsgroep werkt per thema een aanpak met plannen en activiteiten uit, hierbij ondersteund door de staf van de commissie BiZa.

Afgeronde thema's kennisagenda 2024

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 
De commissie BiZa heeft de leden Kathmann (GroenLinks-PvdA) en Six Dijkstra (NSC) benoemd als rapporteurs op dit onderwerp. Zij hebben – ter voorbereiding op het debat over de Hoofdlijnennotitie op woensdag 23 oktober 2024– verschillende activiteiten ondernomen om de informatiepositie van de commissie te versterken. Hun bevindingen zijn opgenomen in een rapportage, die voorafgaand aan het debat naar de commissieleden wordt gestuurd. Daarmee zijn de voorgenomen activiteiten in aanloop naar het debat afgerond.

Opvolging aanbevelingen staatscommissie Parlementair stelsel 
De voorbereidingsgroep, bestaande uit de leden Sneller (D66), Erkens (VVD) en Palmen (NSC), heeft een rapport opgeleverd over de opvolging van de aanbevelingen van de staatscommissie parlementair stelsel uit 2018. Dit rapport is inmiddels openbaar gemaakt en het kabinet zal om een reactie worden gevraagd. De voorbereidingsgroep is door de commissie gemandateerd om deze reactie op te vragen. Daarmee zijn de voorgenomen activiteiten afgerond.

Vertrouwensregel 
De commissie heeft op maandag 2 september 2024 een besloten conferentie over de vertrouwensregel georganiseerd. De voorbereiding lag in handen van de leden Deen (PVV), Palmen (NSC) en Sneller (D66). Tijdens de conferentie zijn verschillende aspecten van de vertrouwensregel door drie deskundigen in drie sessies behandeld. Daarmee zijn de voorgenomen activiteiten afgerond.