Petitie over de Kinderombudsman
Op woensdag 17 februari om 15.00 uur krijgen de Kamerleden van de commissie voor Binnenlandse Zaken een petitie met de oproep om zich ervoor in te zetten dat Marc Dullaert Kinderombudsman blijft.
Woensdag 17 februari: Nationale Kinderombudsman
15.00 - 15.15 uur
'Nationale Kinderombudsman Dullaert moet blijven'. Meer dan 40.000 Nederlanders ondertekenden inmiddels de petitie met die oproep. Op maandag 28 januari deelde de Nationale ombudsman mee dat de ambtstermijn van Kinderombudsman Dullaert niet verlengd zal worden. Dit betekent dat hij per 1 april afloopt. Onder anderen ouders, kinderrechtenorganisaties en professionals die de afgelopen vijf jaar nauw betrokken zijn geweest bij het werk van de Kinderombudsman hebben de petitie ondertekend. Deze zal worden aangeboden aan de leden van de commissie voor Binnenlandse Zaken.
Inmiddels hebben de commissies voor Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit hun midden een breed samengestelde subcommissie Benoeming Kinderombudsman ingesteld.
Petities
Regelmatig komen burgers en organisatie met een petitie naar de Tweede Kamer, om hun zorgen, protest of idealen onder de aandacht te brengen. Op 16, 17 en 18 februari zijn er in totaal zeven petities. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer.
Twee petities op donderdag 18 februari
Ook op donderdag 18 februari zijn er petitieaanbiedingen in de Kamer.
14.15 - 14.30 uur
- De vakbond FNV Zorg en Welzijn biedt samen met een aantal ambulance medewerkers een petitie aan. Ze doen dit op de dag dat de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport debatteert over Ambulancezorg, spoedeisende hulp, acute zorg en traumazorg.
14.30 - 14.45 uur
- Medewerkers van de Regionale Ambulance Voorziening Hollands Midden bieden hun visiestuk 'Ambulancedienst te koop?' aan. Ook zij doen dit op de dag dat de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport debatteert over Ambulancezorg, spoedeisende hulp, acute zorg en traumazorg.
Vier petities op dinsdag 16 februari
Op dinsdag 16 februari boden vier verschillende groepen burgers een petitie aan in de Statenpassage.
- Verschillende inwoners van het dorp Steenderen en het stadje Bronkhorst protesteren tegen de bouw van een 35 meter hoog vrieshuis van aardappelverwerker Aviko. Ze hebben een petitie voor de commissie voor Infrastructuur en Milieu.
- Gezonder voedsel. Met dat doel werken levensmiddelenproducenten, supermarkten en het ministerie van VWS samen aan het verlagen van zoutgehaltes, verzadigd vet en calorieën in producten. Ter voorbereiding op een algemeen overleg over preventiebeleid krijgen de leden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport een petitie van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).
- Persoonlijke ervaringen van ouders, opa's en oma's, begeleiders en andere betrokkenen bij mensen met het syndroom van Down. Ze staan in een zwartboek dat de organisaties Downpride en Lejeune aanbieden aan de leden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De organisatie bieden de petitie aan op dinsdag 16 februari, omdat op deze datum de commissie debatteert over het onderwerp medische ethiek.
- Natuur en Milieu komt naar de Kamer met het rapport "De mestmarathon". De organisatie biedt het rapport aan aan de leden van de commissie voor Economische Zaken, die ook het onderwerp landbouw in hun portefeuille hebben. Deze leden zouden dezelfde middag nog debatteren over het mestbeleid, maar dit overleg is uitgesteld. Natuur & Milieu pleit met het rapport voor één nationaal mestakkoord, onder regie van de rijksoverheid.