Subcommissie voor de benoeming van een Kinderombudsman

De vaste commissies voor Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben uit hun midden een breed samengestelde subcommissie Benoeming Kinderombudsman ingesteld. Deze subcommissie gaat zich bezighouden met het opstellen van een voordracht aan de Tweede Kamer voor de benoeming van een Kinderombudsman.

Samenstelling

De subcommissie is als volgt samengesteld:

Pia Dijkstra (D66, voorzitter), Henk van Gerven (SP), Manon Fokke (PvdA), Joost Taverne (VVD), Joël Voordewind (ChristenUnie), Mustafa Amhaouch (CDA), Fatma Koşer Kaya (D66) en Linda Voortman (GroenLinks).

Zo werkt het

De Nationale ombudsman is onafhankelijk

De Nationale ombudsman heeft een onafhankelijke positie ten opzichte van de Tweede Kamer. Daarom heeft de Nationale ombudsman het recht om zijn eigen team van substituut-ombudsmannen, onder wie de Kinderombudsman, samen te stellen.

De Tweede Kamer benoemt op verzoek van de Nationale ombudsman een Kinderombudsman. De Nationale ombudsman doet daarvoor een voordracht door middel van een lijst van ten minste drie personen.

Van conceptprofiel naar vacature

Allereerst stelt de Nationale ombudsman een conceptprofiel op voor de Kinderombudsman, dat vervolgens ter consultatie in de subcommissie Benoeming Kinderombudsman wordt besproken. Volgend op de reactie van de subcommissie wordt het definitieve functieprofiel door de Nationale ombudsman vastgesteld, waarna een vacature voor Kinderombudsman openbaar wordt gemaakt door de Nationale ombudsman en de sollicitatieprocedure door de Nationale ombudsman wordt gestart.

De Tweede Kamer benoemt

Ten behoeve van de voordracht aan de Tweede Kamer nodigt de subcommissie de door de Nationale ombudsman aanbevolen kandidaten uit voor een gesprek. De Tweede Kamer gaat uiteindelijk over tot benoeming van de Kinderombudsman.