Debat over nasleep couppoging Turkije

De mislukte legercoup in Turkije op vrijdag 15 juli 2016 heeft sindsdien ook in Nederland voor spanningen gezorgd. De Tweede Kamer debatteerde dinsdag 13 september 2016 met de regering over de vraag hoe het nu verder moet.

Verslag

Leger

Op vrijdag 15 juli 2016 poogde een deel van het leger de macht in Turkije over te nemen. Tanks en militairen gingen de straat op en legervliegtuigen vlogen laag over steden als Istanbul en Ankara. De Turkse president Erdogan riep de bevolking op om ook de straat op te gaan. Hiermee werd de couppoging in de kiem gesmoord. Duizenden militairen en andere overheidsdienaren werden daarop gearresteerd.

Gülen

De Turkse president Erdogan houdt zijn rivaal, de geestelijke Fethullah Gülen, verantwoordelijk voor de couppoging. Hij wil dan ook dat de Verenigde Staten Gülen uitleveren aan Turkije. In Nederland is opschudding ontstaan doordat vermeende aanhangers van Gülen te maken kregen met bedreiging en intimidatie. Ook haalden Turkse Nederlanders hun kinderen van scholen die onder invloed zouden staan van Gülen.

In een brief van maandag 12 september laat de regering weten dat sinds de Turkse couppoging in Nederland zo'n 175 aangiften zijn gedaan die te maken hebben met onrust binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap. Circa 600 kinderen zijn ten gevolge van de spanningen uitgeschreven van hun scholen.

Debat

Op dinsdag 13 september 2016 debatteerde de Tweede Kamer over de onrust die in Nederland is ontstaan over de mislukte legercoup in Turkije. Voor het debat waren premier Rutte, minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgenodigd.