Debat over loon arbeidsgehandicapten
Zijn arbeidsgehandicapten verzekerd van een eerlijke beloning? Op donderdag 26 april 2018 hield de Tweede Kamer een plenair debat met staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over het kabinetsplan om loondispensatie in te voeren voor arbeidsgehandicapten.
Terugkijken en verslag
- Kijk het debat terug via Debat Gemist.
- Lees het korte webverslag 'Discussie over loondispensatie voor arbeidsgehandicapten'.
- Lees het geredigeerd woordelijk verslag van het debat.
Loondispensatie
Het kabinet is van plan om het principe van loondispensatie in te voeren voor arbeidsgehandicapten die onder de Participatiewet vallen. De gedachte hierachter is dat arbeidsgehandicapten hiermee meer kans hebben op een baan, omdat werkgevers minder hoeven te regelen. Nu heeft meer dan helft van de arbeidsgehandicapten geen baan. Via loondispensatie krijgen werkgevers de mogelijkheid om mensen met een beperking onder het minimumloon te gaan betalen. De gemeente vult het verschil onder voorwaarden aan tot het minimumloon, maar dit maakt het wel lastiger om pensioen op te bouwen.
Genodigden
In de aanloop naar het debat organiseerde de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid op woensdag 18 april een rondetafelgesprek over het loon van werknemers met een handicap en het voorstel van staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) voor loondispensatie. In het rondetafelgesprek kwamen verschillende ervaringsdeskundigen, wetenschappers en andere betrokkenen aan het woord over de voorgenomen invoering van loondispensatie voor arbeidsgehandicapten. Op die manier hoopt de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid de gevolgen van het plan in kaart te brengen.
- Kijk het rondetafelgesprek terug via Debat Gemist.
- Bekijk de lijst met genodigden voor het rondetafelgesprek.
Rondetafelgesprekken
Met enige regelmaat organiseren Kamercommissies een rondetafelgesprek over onderwerpen die op hun terrein liggen. Zo krijgen Kamerleden van verschillende kanten informatie en adviezen over de plannen van het kabinet. Een bijkomend voordeel is dat de deskundigen niet met alle Kamerleden afzonderlijk een gesprek hoeven te voeren.