Discussie over loondispensatie voor arbeidsgehandicapten
26 april 2018, debat - Werkgevers moeten mensen met een arbeidsbeperking onder het wettelijk minimumloon kunnen gaan betalen, vindt het kabinet. De Kamer bespreekt met staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) de gevolgen van het plan om loondispensatie toe te passen op arbeidsgehandicapten.
Eind maart stuurde staatssecretaris Van Ark een uitwerking van het plan voor loondispensatie naar de Kamer. Werkgevers zullen daardoor eerder mensen met een arbeidsbeperking die vallen onder de Participatiewet aannemen, verwacht het kabinet. De gemeente zou iemands inkomen moeten aanvullen tot bijstandsniveau, behalve als diegene vermogen bezit of diens partner een inkomen heeft.
Reactie in de samenleving
Loondispensatie zorgt voor tweederangs werknemers, stelt Voortman (GroenLinks). Zij is principieel tegen een onderscheid tussen mensen met en zonder arbeidsbeperking. Jasper van Dijk (SP) noemt het "loondiscriminatie" en wijst op een petitie van meer dan 80.000 handtekeningen tegen het plan.
Staatssecretaris Van Ark zou de "uitgestoken hand" moeten pakken van de organisaties die een alternatief voor loondispensatie willen, vindt Gijs van Dijk (PvdA). Het voorstel heeft veel losgemaakt in de samenleving, onderschrijft Raemakers (D66). Hij vraagt de staatssecretaris binnen de kaders van loondispensatie een voorstel uit te werken met meer draagvlak.
De staatssecretaris heeft de afgelopen weken veel reacties ontvangen op haar plan. Die wil ze recht doen, maar ze vraagt ook aandacht voor de "dijk van een opdracht" uit het regeerakkoord om werken lonender te maken. Daarbij is volgens haar altijd sprake van dilemma's.
Meer banen
Op dit moment heeft minder dan 10% van de werkgevers mensen met een arbeidsbeperking in dienst. In het huidige systeem kan een werkgever loonkostensubsidie aanvragen, maar dat is volgens Nijkerken (VVD) te bureaucratisch. Zij juicht een vereenvoudiging van de regels voor werkgevers toe, want "het vinden van een baan begint met het aanbod van banen".
De Jong (PVV) en Van Brenk (50PLUS) verwachten niet dat er door loondispensatie meer banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking en vragen de staatssecretaris in plaats daarvan het bestaande systeem van loonkostensubsidie te verbeteren.
Door loonkostensubsidie te vervangen door loondispensatie komen er financiƫle middelen vrij. Staatssecretaris Van Ark wil die inzetten om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.
Uitwerking in wetsvoorstel
Het kabinet werkt het plan voor loondispensatie verder uit tot een wetsvoorstel. Het is lastig om van tevoren in te schatten of er met dit plan echt meer mensen met een beperking in dienst zullen worden genomen, vindt Bruins (ChristenUnie). Wordt het echt wel simpeler?
Stoffer (SGP) vraagt een uitgebreide onderbouwing van het wetsvoorstel, want het plan leidt volgens hem tot veel onzekerheid bij een kwetsbare groep mensen. Bij de bespreking van het wetsvoorstel moet volgens Peters (CDA) blijken of het ook echt eenvoudiger wordt voor zowel werkgevers als werknemers. Dat bepaalt volgens hem of loondispensatie meer banen zal opleveren.
De Kamer stemt op 26 april over de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist