Debat over EU-aanpak vluchtelingenprobleem

De Kamer debatteerde op dinsdag 15 maart 2016 over de aanpak van het vluchtelingenprobleem door de Europese Unie (EU). Hierover zijn op maandag 7 maart principeafspraken gemaakt met Turkije, waarvandaan veel vluchtelingen naar Europa reizen. Tijdens het debat beantwoordde premier Rutte de vragen van Kamerleden van de verschillende fracties.

Verslag

Extra maatregelen

Op maandag 7 maart bereikte de Europese Raad een conceptakkoord met Turkije over extra maatregelen voor het beteugelen van de aanhoudende vluchtelingenstroom naar Europa, met name vanuit Syrië. Als Turkije illegale migranten terugneemt die vanuit het land naar Griekenland zijn gereisd, kan het de komende jaren rekenen op €3 miljard extra financiële steun (in totaal €6 miljard). Ook moet Europa dan legale vluchtelingen uit Turkse opvangkampen opnemen. Daarnaast zouden het schrappen van de visumplicht voor Turken en een Turkse EU-toetreding dichterbij komen. Tijdens een top van staatshoofden en regeringsleiders op donderdag 17 en vrijdag 18 maart moet blijken of de EU-lidstaten het plan steunen.

Debat

In het debat met premier Rutte op dinsdag 15 maart 2016 kregen woordvoerders uit de verschillende Kamerfracties de kans om hun oordeel te geven over het principeakkoord tussen de EU en Turkije voor de aanpak van het vluchtelingenprobleem. Ook konden zij moties indienen om de inzet van de Nederlandse regering tijdens de Europese top te beïnvloeden. Stemmingen over de moties zijn gepland op woensdag 16 maart (aan het begin van de middagvergadering).

In de aanloop naar het debat stuurde minister Koenders (Buitenlandse Zaken) een verslag van de top tussen de EU en Turkije op maandag 7 maart naar de Kamer.