Kennisagenda 2024
De commissie voor Infrastructuur en Waterstaat werkt voortdurend aan de zelfstandige versterking van haar kennis- en informatiepositie, bijvoorbeeld door rondetafelgesprekken te houden of werkbezoeken af te leggen. In de kennisagenda legt de commissie vast in welke thema’s zij zich het komende jaar inhoudelijk verder wil verdiepen.
De EU-activiteiten van de commissie vindt u op deze pagina.
De commissie heeft de hieronder genoemde thema’s voor haar kennisagenda voor 2024 vastgesteld. Per onderwerp bekijkt de commissie welke vorm het meest geschikt is om haar kennis te vergroten. Bijvoorbeeld rondetafelgesprekken met deskundigen, een literatuurstudie of aanvullend onderzoek.
Knooppunten internationaal trein- en vliegverkeer
Wat is er nodig voor een succesvol knooppunt/hub, mede in relatie tot de ontwikkeling van Amsterdam Zuid en de ruimte voor internationaal treinverkeer? Hoe kunnen we het internationaal spoor in Europa bevorderen en verbeteren? Wat kan Nederland leren van andere landen? In het kader van dit thema is een delegatie van de commissie van 7 tot en met 9 januari 2025 op werkbezoek in Spanje geweest.
Innovaties bij dijkversterking
Wat zijn de technische mogelijkheden, kosten en baten van verschillende innovaties bij dijkversterking, waaronder staalconstructies en beton? Hierbij kijkt de commissie ook naar de kosten van de dubbele doelstelling van waterveiligheid en ruimtelijke kwaliteit.
Gezondheid borgen in het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)
Welke instrumenten heeft het bevoegde gezag (provincies, gemeenten, omgevingsdiensten) om de gezondheid van omwonenden te beschermen tegen vervuilende industriële activiteiten. Worden deze voldoende benut, en welke knelpunten zijn er in het VTH-stelsel? Aanleiding zijn de uitkomsten van een onderzoek van de Onderzoekraad voor Veiligheid, waaruit blijkt dat de overheid te passief is bij het beschermen van burgers tegen vervuilende industrie.
Verduurzaming van de luchtvaart
In 2018 en 2021 is op verzoek van de Tweede Kamer een wetenschappelijke factsheet opgesteld over de actuele ontwikkelingen en prognose van technologische ontwikkelingen en innovatie op het gebied van verduurzaming van de luchtvaart. Om de allerlaatste ontwikkelingen van elektrisch vliegen, waterstof en het bijmengen van duurzame brandstoffen in kaart te brengen is een nieuwe actualisatie van de factsheet opgesteld. Ook heeft de commissie een technische briefing georganiseerd door de opstellers van de factsheet.
Strategische keuzes bereikbaarheid
Dit thema loopt door uit de kennisagenda van 2023. Met ingang van 2023 vindt jaarlijks in maart een commissiedebat 'Strategische keuzes bereikbaarheid' plaats als onderdeel van de MIRT-cyclus (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport). Op die manier verwacht de commissie beter en meer structureel te worden betrokken bij de keuzes voor verdeling van het beschikbare geld voor de aanpak van problemen op het gebied van bereikbaarheid en mobiliteit. De commissie evalueert deze werkwijze in 2025.
Woningbouw en mobiliteit
Voor dit thema treedt Kamerlid Hester Veltman (VVD) als rapporteur op. Zij zal zich namens de commissie richten op de doelmatige besteding van de € 7,5 miljard die in het Mobiliteitsfonds beschikbaar is voor een goede bereikbaarheid en ontsluiting van nieuwe woningbouwlocaties.
Preventief beleid bij muskusratten en andere gravende dieren
Bij dit thema gaat het met name om de meest diervriendelijke manier te vinden bij het voorkomen van schade aan dijken en waterwegen door muskus- en beverratten, bevers en dassen. Op welke manier is de afgelopen jaren geïnvesteerd in preventieve maatregelen, wat zijn de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen en waar is meer onderzoek nodig zijn de vragen die daarbij aan de orde komen.
Ecologisch bermbeheer
Welke varianten zijn hierin mogelijk en wat is daarvan de (ecologische) meerwaarde? Wat valt precies onder 'ecologisch bermbeheer', hoe zijn de experimenten tot nu toe gefinancierd, wat is de relatie met het basis kwaliteitsniveau, en wat zijn de mogelijkheden bij aanbestedingen voor het beheer van bermen en watergangen? Deze vragen heeft de commissie in het kader van dit thema aan het ministerie voorgelegd.
Maatschappelijke kosten-baten toekomstscenario's Schiphol
Op verzoek van de commissie is een wetenschappelijke factsheet opgesteld over de vraag 'Wat leren we uit de (wetenschappelijke) literatuur over netwerkontwikkeling en de maatschappelijke kosten en baten daarvan, toegepast op Schiphol?' De factsheet is in een technische briefing aan leden van de commissie nader toegelicht.
Begrotingen en jaarverslagen
Belangrijke taken van de Kamer zijn het behandelen en goedkeuren van de begrotingen en, achteraf, het behandelen van de verantwoording over de uitvoering. De commissie heeft de Kamerleden Habtamu de Hoop (GL/PvdA) en Hidde Heutink (PVV) benoemd tot rapporteurs begrotingen en jaarverslagen. De taak van de rapporteurs is om de kwaliteit van de begroting en de jaarverslagen namens de commissie te beoordelen en eventueel verandervoorstellen te doen.
Grote projecten
Langdurige en complexe projecten kunnen door de Kamer worden aangewezen als groot project. De commissie wordt dan intensiever geïnformeerd over de gang van zaken rond zulke projecten. Voor 2024 zijn dat de volgende projecten:
- Tweede hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP 2)
- European Rail Traffic Management System (ERTMS) (rapporteur Marieke Koekkoek (Volt))
- Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS)