I&W en Europa
Op het terrein van Infrastructuur en Waterstaat wordt veel beleid op Europees niveau vastgesteld. Zo is er aandacht voor het handhaven en bevorderen van de kwaliteit van lucht, water en bodem in Europa, maar ook voor circulaire economie en regels rond het gebruik van chemische stoffen. Voor wat betreft transport werkt men in Europa aan het verduurzamen van vervoersystemen (Fit for ’55), bijvoorbeeld door het terugdringen van de emissies voor nieuwe personenauto’s en nieuwe zware bedrijfsvoertuigen, duurzamer maken van luchtvaart en de maritieme sector en de vergroening van het goederenvervoer. Om de mobiliteit van inwoners te bevorderen wordt in Europa gewerkt aan wetgeving voor een gemeenschappelijk vervoerbeleid - bijvoorbeeld door gemeenschappelijke regels voor internationaal spoorvervoer, een betere infrastructuur, voorwaarden voor vervoersmaatschappijen, efficiënter luchthavengebruik en maatregelen die de rechten van reizigers en de veiligheid van het vervoer verbeteren.
De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat controleert en geeft mede richting aan hoe Nederland zich binnen de EU opstelt in de onderhandelingen over al die onderwerpen.
Europese prioriteiten commissie Infrastructuur en Waterstaat voor 2024
Ieder jaar bepaalt de Tweede Kamer op basis van de aangekondigde voorstellen uit het werkprogramma van de Europese Commissie voor dat jaar haar prioritaire EU-dossiers. Dit zijn onderwerpen waaraan de Kamer extra aandacht wil geven. De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft voor het jaar 2024 het ‘Initiative for Water Resilience’ als prioriteit aangemerkt. Daarnaast loopt nog een aantal prioritaire dossiers uit 2022 en 2023 door. De volledige lijst prioritaire voorstellen er als volgt uit:
- Herziening EU-kaderrichtlijn afvalstoffen m.b.t. levensmiddelenafval en textiel (deze en andere onderwerpen op het vlak van Circulaire economie vallen onder EU-rapporteur Geert Gabriëls (GL/PvdA)
- Initiatief bescherming, duurzaam beheer en herstel bodems in de EU
- REACH-herziening: gerichte wijzigingen van Verordening (EG) nr. 1907/2006 inzake de registratie, beoordeling, autorisatie en restrictie van chemische stoffen (doorgeschoven naar de volgende Europese Commissie. Rapporteurs: Ines Kostić (PvdD) en Marieke Koekkoek (Volt))
- Duurzaam waterbeheer in licht van klimaatadaptatie en toegang tot schoon drinkwater (Water resilience)
Zie hier de volledige lijst met EU-prioriteiten van de Kamer (dus ook van de andere commissies).
Transportraad en Milieuraad
De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor het controleren van en richting geven aan de Nederlandse inzet in twee Europese Raadsformaties. Dit zijn de Transportraad en de Milieuraad.
De voorstellen, die in de Transportraad worden besproken, gaan onder meer over vergroening van het vervoer, meer rechten voor spoorwegpassagiers en afspraken over verkeersveiligheid. Thema's in de Milieuraad zijn bijvoorbeeld het stimuleren van de circulaire economie (bijvoorbeeld terugdringen van microplastics in het milieu; verminderen van textiel- en voedselafval; recht op reparatie, beter ontwerp van producten), klimaatadaptatie. Maar ook worden er voorstellen behandeld over natuur en klimaatmitigatie.
In de formele Raden wordt wetgeving besproken en vastgesteld. In de informele raden wordt meer richtinggevend gesproken over specifieke thema’s die het dan zittende EU-voorzitterschap agendeert.
Voordat een bewindspersoon een bijeenkomst van de Raad bijwoont, bespreekt de Tweede Kamer de Nederlandse inzet.
EU-rapporteurs voor Infrastructuur en Waterstaat
Regelmatig stellen Kamercommissies EU-rapporteurs aan voor een specifiek EU-voorstel. De rapporteur vergaart bijvoorbeeld informatie over dit voorstel en draagt er zo aan bij dat dit voorstel zo optimaal mogelijk wordt behandeld.
De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft op 28 februari 2024 voor de EU-voorstellen die te maken hebben met circulaire economie het lid Geert Gabriëls (GL/PvdA) benoemd. In haar eindverslag van oktober 2023 heeft de vorige rapporteur Kiki Hagen (D66) aanbevolen een nieuwe rapporteur te benoemen.
De leden Ines Kostić (PvdD) en Marieke Koekkoek (Volt) zijn op 28 februari 2024 benoemd tot rapporteur voor de nog te agenderen herziening van de Verordening inzake de registratie, beoordeling en autorisatie en restrictie van chemische stoffen (REACH).
Zie ook het overzicht van alle lopende EU-rapporteurschappen.
Europese besluitvorming in de Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om invloed uit te oefenen op de besluitvorming in Europa. Hier vindt u een toelichting op deze EU-instrumenten: subsidiariteitstoetsing, parlementair behandelvoorbehoud, politieke dialoog met Europese Commissie en EU-rapporteurs in de Tweede Kamer. Binnen de Tweede Kamer heeft de commissie voor Europese Zaken een bevorderende rol voor de controle op EU-besluitvorming in de Kamer.