Prinsjesdag 2024

De dagen direct na Prinsjesdag debatteert de Kamer over de hoofdpunten van de kabinetsplannen. Deze Algemene Politieke Beschouwingen vinden plaats op woensdag 18 en donderdag 19 september. U kunt dit debat live volgen via deze website en de app Debat Direct.

Aan de hand van tekeningetjes en teksten wordt een beeld geschetst van de gebeurtenissen op Prinsjesdag: het voorlezen van de troonrede, de aanbieding van het koffertje, de Algemene Politieke Beschouwingen die erop volgen en de periode tot 1 januari, waarin de afzonderlijke begrotingen van de ministeries worden behandeld.

Lees meer en kijk terug

Op het podium in de Koninklijke Schouwburg staat links een groot boeket bloemen, daarnaast de troon en de zetel voor de Koningin. Daarvoor is een man, op de rug gezien, met een doek bezig met afstoffen.

De voorbereidingen

De dag voor Prinsjesdag zijn er volop voorbereidingen. De Koninklijke Schouwburg wordt opgefleurd met veelkleurige boeketten en de troon wordt nog afgestoft.

 

Kamerleden van de BBB verzamelen zich in de Statenpassage, zij staan met elkaar te praten. .

Verzamelen voor vertrek 

In de Statenpassage verzamelen Kamerleden zich voor vertrek vanuit het Kamergebouw naar de Koninklijke Schouwburg. Het is al jaren de gewoonte dat zij een mooie outfit aantrekken, vaak met een hoed om het af te maken. Ook de BBB-fractie komt samen in de Statenpassage. 

Kamervoorzitter Martin Bosma, rechts op de foto, schudt de hand van de leden van het Koningspaar en prinses Amalia bij aankomst bij de Koninklijke Schouwburg.

Commissie van in- en uitgeleide

De Voorzitter van de Tweede Kamer heeft tijdens de Verenigde Vergadering een bijzondere rol. Martin Bosma is voorzitter van de commissie van in- en uitgeleide. Samen met een aantal leden van de Eerste en Tweede Kamer begeleidt hij de leden van het Koninklijk Huis bij hun aankomst en vertrek uit de Koninklijke Schouwburg. De griffier van de commissie van in- en uitgeleide roept bij binnenkomst in de zaal: ‘De Koning!’. De aanwezigen gaan dan staan.

De Koning leest de troonrede voor. Achter hem en de Koningin een rode wand, voor hen de Kamerleden, kabinetsleden en gasten van achteren gefotografeerd.

'Leden van de Staten-Generaal' 

Namens de regering spreekt Koning Willem-Alexander de troonrede uit. Deze begint altijd met de woorden: 'Leden van de Staten-Generaal'. Dit zijn de Eerste en de Tweede Kamer samen. In de schouwburg zijn leden van het Koninklijk Huis, het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer en gasten aanwezig. Uit de troonrede blijkt hoe het land er volgens de regering voor staat en wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar. Iedere minister heeft een bijdrage geleverd aan de troonrede. De minister-president maakt er een geheel van. 

 

Kamervoorzitter Martin Bosma schudt de hand van minister Eelco Heinen van Financiën in de plenaire zaal, in het vak waar de bewindspersonen zitten. Op de voorgrond fotografen op de rug gezien, die de twee op beeld zetten.

Aanbieding koffertje

De overhandiging van de Prinsjesdagstukken uit het koffertje van de minister van Financiën is een hoogtepunt van Prinsjesdag. Om 15.30 uur ontvangt Kamervoorzitter Martin Bosma de stukken uit handen van minister Eelco Heinen. In het koffertje zitten de Miljoenennota en de rijksbegroting voor het komende jaar.

 

Overzicht van vier rijen blauwe zetels achter de Kamerbankjes in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Begrotingscyclus

De woensdag en donderdag na Prinsjesdag volgen de Algemene Politieke Beschouwingen. De fractieleiders debatteren dan over de hoofdpunten van de kabinetsplannen. De minister-president voert het woord namens het kabinet. In de week daarna volgen de Algemene Financiële Beschouwingen, waarin de financiële consequenties van de plannen uitgebreid worden besproken. In de maanden tot 1 januari behandelt de Kamer de begroting van elk ministerie afzonderlijk. Deze debatten moeten voor het nieuwe jaar afgerond zijn, omdat de plannen uit de rijksbegroting dan uitgevoerd gaan worden. Lees meer over de begrotingscyclus

Wat gebeurt er in de Tweede Kamer rond Prinsjesdag?

Welke rol speelt de dag precies in het werk van verschillende Kamerleden en -medewerkers? We vroegen het aan een jurist die werkt aan wetgeving, een kenniscoördinator en een Kamerlid. Zij houden zich bezig met drie belangrijke functies van de Kamer: die van (mede)wetgever, controleur van de regering en vertegenwoordiger van de kiezers. 

Wetgevingsjurist Roelof Bruls: 'Voor ons is het een startsein'

Roelof Bruls zich schuin naar de fotograaf gekeerd achter zijn bureau met computer.

“Vanaf het moment dat de minister van Financiën het koffertje met de rijksbegroting en Miljoenennota heeft overhandigd, kunnen er bij ons verzoeken binnenkomen van Kamerleden om amendementen te gaan opstellen. Want er zijn altijd Kamerleden of fracties die iets willen veranderen in de begroting. Wij maken die amendementen, ongeacht de vraag of ze een kans maken om te worden aangenomen.”

“Vanaf het moment dat de minister van Financiën het koffertje met de rijksbegroting en Miljoenennota heeft overhandigd, kunnen er bij ons verzoeken binnenkomen van Kamerleden om amendementen te gaan opstellen. Want er zijn altijd Kamerleden of fracties die iets willen veranderen in de begroting. Bureau Wetgeving maakt die amendementen, ongeacht de vraag of ze een kans maken om te worden aangenomen.”

Direct na Prinsjesdag en Algemene Politieke Beschouwingen gaat de Kamer de afzonderlijke begrotingen van de ministeries behandelen, zo mogelijk voor 1 januari. Deze begrotingstijd is dan ook altijd druk voor Roelof Bruls en zijn zeven collega-wetgevingsjuristen. “We produceren tientallen amendementen voor de Kamerleden. Deze verschillen onderling heel erg: het ene amendement is niet meer dan een soort kastransactie, terwijl het andere ook ingrijpt in bijvoorbeeld een andere begroting of het Belastingplan.” Ieder amendement gaat langs de Dienst Analyse en Onderzoek (DAO), die een financiële check doet. Vervolgens kan het Kamerlid het indienen. 

Wetsteksten schrijven 

De wetgevingsjuristen houden zich, behalve met het maken van amendementen, ook bezig met initiatiefwetsvoorstellen. “We helpen Kamerleden bij het opstellen daarvan. Zij schrijven de memorie van toelichting, wij schrijven de wetstekst. Dit loopt het hele jaar door, Kamerleden kunnen altijd initiatiefwetsvoorstellen indienen.”

Snel en toch zorgvuldig

Het is Bruls’ vijfde Prinsjesdag bij de Tweede Kamer. “Ik vind het heel leuk om zo te werken. Het gebeurt regelmatig dat de weekagenda op vrijdag wordt rondgestuurd en dat Kamerleden dan vragen of je een amendement kunt maken voor een debat in de volgende week. Je zit direct met hen aan tafel en hoort ze soms in de plenaire zaal iets zeggen dat je met hen hebt voorbereid. Je moet snel en toch zorgvuldig werken. Daar moet je van houden, ik heb er veel plezier in.”   

Kenniscoördinator Susan van Velzen: ‘Alles komt bij elkaar’

Kenniscoördinator Susan van Velzen zit op een gele bank met daarachter boekenkasten.

Kenniscoördinator Susan van Velzen houdt zich volop bezig met het budgetrecht van de Tweede Kamer. “Dat recht is een stevig instrument. Zonder instemming van de Kamer kan de regering in principe geen uitgaven doen en haar plannen niet uitvoeren.” Daarom is het belangrijk dat Kamerleden het budgetrecht goed kennen en toepassen. Rond Prinsjesdag helpen Van Velzen en haar collega’s van de Dienst Analyse en Onderzoek (DAO) hen om de stukken die de regering naar de Kamer stuurt, zo inzichtelijk mogelijk te krijgen. 

Kenniscoördinator Susan van Velzen houdt zich volop bezig met het budgetrecht van de Tweede Kamer. “Dat recht is een stevig instrument. Zonder instemming van de Kamer kan de regering in principe geen uitgaven doen en haar plannen niet uitvoeren.”

Daarom is het belangrijk dat Kamerleden het budgetrecht goed kennen en toepassen. Rond Prinsjesdag helpen Van Velzen en haar collega’s van de Dienst Analyse en Onderzoek (DAO) hen om de stukken die de regering naar de Kamer stuurt, zo inzichtelijk mogelijk te krijgen. Zodat de Kamer begrotingen, indien gewenst, nog kan bijstellen.

Cursussen

Dat helpen gebeurt bijvoorbeeld via cursussen. “Voor Kamerleden en fractiemedewerkers is er altijd in de aanloop naar Prinsjesdag de begrotingscursus. Een van de dingen die we daar bijvoorbeeld bespreken is dat begroten niet alleen over het komend jaar gaat, maar ook over uitdagingen voor de langere termijn.”

Direct na Prinsjesdag houdt de Kamer de Algemene Politieke Beschouwingen. “Daarvoor stellen we een debatwijzer samen, waarin we ingaan op de budgettaire en financieel-economische hoofdlijnen van de kabinetsplannen, en alle adviezen. Voor de Algemene Financiële Beschouwingen die daar weer op volgen, zetten wij een aantal technische punten uit de Miljoenennota op een rij die de Kamerleden kunnen gebruiken bij hun voorbereidingen.”

Rapporteurs

Daarnaast ondersteunt DAO de zogeheten rapporteurs: Kamerleden die zich namens een Kamercommissie stevig in een onderwerp verdiepen en deze kennis delen met de andere Kamerleden. “Wij begeleiden de begrotingsrapporteurs met onze expertise.” Ook individuele Kamerleden kunnen bij DAO terecht bij de behandeling van ‘hun’ begrotingen in het najaar. “Welke vraag een Kamerlid ons ook stelt, we gaan altijd op zoek naar een antwoord.”

Voor Van Velzen is Prinsjesdag een bijzonder moment. “Alles komt dan bij elkaar. Van de technische details uit een begroting tot de grote lijn van de kabinetsplannen. Ik vind dat ieder jaar weer mooi om mee te maken.”

Kamerlid Roelien Kamminga: ‘Zonder contacten in het land kun je niet functioneren’

Kamerlid Roelien Kamminga staat voor de hoofdingang van het Kamergebouw, met vlak achter zich een kleine vijver.

“Voor mij begint Prinsjesdag al in de week voor het zomerreces, dan krijgen Kamerleden de uitnodiging om erbij te zijn op die dag. Behalve van de inhoud, hou ik ook erg van de traditie van Prinsjesdag. Ik vind het leuk om dan in mijn vakantie te kijken of ik ergens een hoed kan kopen en daarna een jurk, zodat ik de outfit bij elkaar heb. Prinsjesdag is een mooie traditie, belangrijk om die in ere te houden.”

“Voor mij begint Prinsjesdag al in de week voor het zomerreces, dan krijgen Kamerleden de uitnodiging om erbij te zijn op die dag. Het is een belangrijk moment, maar ik houd ook erg van de traditie van Prinsjesdag. Ik vind het leuk om dan in mijn vakantie te kijken of ik ergens een hoed kan kopen en daarna een jurk, zodat ik de outfit bij elkaar heb. Prinsjesdag is een mooie traditie, belangrijk om die in ere te houden.”

In het weekend voor Prinsjesdag ontvangen de Kamerleden de rijksbegroting en Miljoenennota, die kunnen ze onder embargo lezen. “Ik denk vooraf alvast na over de standpunten in mijn eigen portefeuille, maar kijk uiteraard ook naar de grote lijn. Later, bij de voorbereiding van het debat over de begroting van ‘mijn’ ministeries, ga ik meer in detail. Het gebeurt regelmatig dat ik daarvoor ook contacten in het land raadpleeg. Bestuurders, bewoners, deskundigen: het is essentieel dat je als Kamerlid in de gaten houdt welke effecten beleidsbeslissingen hebben of kunnen krijgen in het dagelijkse leven van mensen. Het contact met mensen blijft daarom belangrijk, je kunt anders niet effectief zijn als politicus en volksvertegenwoordiger.”

Ondervoorzitter

“Ook als ondervoorzitter probeer ik om het contact met mensen overeind te houden. In die zin dat je als leider van het debat een voorbeeld kunt stellen, bijvoorbeeld over hoe je met elkaar omgaat. En dat je kunt laten zien hoe de Kamer werkt aan goede wetgeving.”

Werkbezoeken

Hoe onderhoudt Kamminga contacten buiten de Kamer om goed op de hoogte te blijven van wat er speelt? “Ik gebruik uiteraard sociale media, maar vergeet ook niet de vele werkbezoeken die wij als Kamerleden in de recessen afleggen, net zoals op de maandagen en vrijdagen als de Kamer niet vergadert. Uiteindelijk breng je heel veel tijd door in zaaltjes in het land. En dat is goed, het is onderdeel van je werk. Zonder contacten in het land kun je niet functioneren als politicus.”

Een groep kinderen met kleurrijke kleding en hoedjes op de publiekstribune bij de Koninklijke Schouwburg.

Prinsjesdag hoedjesdag: wedstrijd voor kinderen

Kamerleden dragen op deze dag graag bijzondere kleding. Een hoedje mag daarbij niet ontbreken. Voor kinderen is er dit jaar de gelegenheid om zelf een hoedje te maken voor Prinsjesdag. De Tweede Kamer stelt een knutselpakket en lesmateriaal over Prinsjesdag beschikbaar aan scholen en organisaties voor buitenschoolse opvang dat u van de website kunt downloaden. Kinderen kunnen meedoen aan een wedstrijd en zo een bezoek aan de Tweede Kamer winnen met de hele klas.  

Naar Den Haag 

Sifra, Sophie en Shanaya van de Petrus Datheenschool in Rotterdam hebben volop geknutseld, zo blijkt op Prinsjesdag. Ze zijn met hun hoedje naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag gekomen. “We vinden het heel leuk om hier te zijn. De fanfare willen we heel graag zien, maar ook de politie en de Koning! We willen heel graag een bezoek brengen aan de Tweede Kamer."