Tijdlijn Verkiezingen en Formatie

Op woensdag 22 november vindt de verkiezing voor de Tweede Kamer plaats. De uitslag van de verkiezingen bepaalt de samenstelling van de Tweede Kamer. Na de verkiezingen begint de formatie van een nieuw kabinet. In de bijlage van dit bericht treft u een beknopt overzicht van de momenten die binnenkort in de Tweede Kamer plaatsvinden. Hieronder geven we u hierover nog wat extra informatie:

Bijeenkomst beoogd fractievoorzitters Tweede Kamer (naar verwachting 24 november 2023)

Sinds 2012 is het gebruikelijk dat snel na de verkiezingsdag, wanneer de nieuwgekozen Kamer nog niet is geïnstalleerd, de voorbereidende fase van de kabinetsformatie begint. Naar verwachting belegt de Voorzitter van de Tweede Kamer op vrijdag 24 november een bijeenkomst met de beoogd fractievoorzitters. Na dit overleg vindt een persbijeenkomst met de Voorzitter plaats waar bekend wordt gemaakt wie de verkenner wordt en wanneer de Kamer debatteert over de verkiezingsuitslag. Dit debat vindt uiterlijk een week na de eerste bijeenkomst van de nieuwe Tweede Kamer plaats en heeft tot doel een informateur aan te wijzen, die de onderhandelingen van een mogelijke coalitie gaat begeleiden. Op dezelfde dag ontvangt de Voorzitter van de Tweede Kamer de verkenner.

  • De bijeenkomst met de beoogd fractievoorzitters vindt plaats in de Max van der Stoelzaal in het gebouw van de Tweede Kamer. Nadere informatie over het tijdstip en de richtlijnen voor het maken van beeldopnamen tijdens deze bijeenkomst, de persconferentie en de ontvangsten, volgen in een later bericht.

Commissie voor het Onderzoek van de geloofsbrieven

Een van de taken van de Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven van de Tweede Kamer is om de geloofsbrieven van nieuwgekozen leden van de Tweede Kamer te controleren. Geloofsbrieven zijn de officiële documenten die aangeven dat een persoon daadwerkelijk is gekozen en gerechtigd is om als lid van de Tweede Kamer te dienen. Gekeken wordt of de beoogd Kamerleden de vereiste leeftijd hebben bereikt, de Nederlandse nationaliteit bezitten en niet uit het kiesrecht zijn ontzet. Ook moeten beoogde Kamerleden een persoonlijk ondertekende verklaring over alle openbare betrekkingen zij bekleden, verstrekken. 

Controle processen verbaal (30 november 2023 en 1 december 2023)

Na de Tweede Kamerverkiezingen onderzoekt de Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven of de stemmingen rechtmatig hebben plaatsgevonden. Daarnaast onderzoekt zij of er omstandigheden zijn geweest die aanleiding kunnen geven om te twijfelen aan de juistheid van de door het Centraal Stembureau vastgestelde verkiezingsuitslag. Daartoe controleert de Commissie de processen-verbaal van alle (circa 10.000) stembureaus.

  • De controle van de processen-verbaal vindt plaats op donderdag 30 november 2023 en vrijdag 1 december 2023 in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het is mogelijk om beeldopnamen te maken vanaf de publieke tribune. Hiervoor is aanmelden noodzakelijk. Aanmelden kan via het Persloket van de Tweede Kamer via persvoorlichting@tweedekamer.nl.

Voorzitter Tweede Kamer neemt verkiezingsuitslag in ontvangst (1 december 2023)

De Kiesraad stelt op vrijdag 1 december 2023 de officiële verkiezingsuitslag vast. Dat betekent dat de zetelverdeling en de samenstelling van de Tweede Kamer officieel zijn bepaald. Op basis van deze uitslag kan het formatieproces beginnen, waarbij politieke partijen proberen een coalitie te vormen en een nieuw kabinet te formeren. 

  • De officiële uitslag van de verkiezingen wordt op vrijdag 1 december 2023 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer uitgereikt in de Statenpassage. Het tijdstip wordt op de dag zelf bekend gemaakt.

Afscheid zittende Kamerleden (5 december 2023)

Op dinsdag 5 december 2023 brengt de Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven verslag uit van haar bevindingen. Ook stelt de Kamer de concept profielschets voor een nieuwe Kamervoorzitter vast. Daarna neemt de Tweede Kamer in de huidige samenstelling afscheid.

  • Nadere informatie over het programma en de richtlijnen voor het maken van beeldopnamen in de plenaire zaal volgen in een later bericht.

Installatie nieuwe Tweede Kamer (6 december 2023)

Op woensdag 6 december 2023 worden alle Kamerleden en een tijdelijke Kamervoorzitter beëdigd. De nieuwe Kamer stelt de profielschets voor de nieuwe Voorzitter vast en bepaalt wanneer de verkiezing voor de Kamervoorzitter plaatsvindt. 

Nadere informatie over het programma en de richtlijnen voor het maken van beeldopnamen in de plenaire zaal volgen in een later bericht.

Installatie nieuwe Tweede Kamer (6 december 2023)

Op woensdag 6 december 2023 worden alle Kamerleden en een tijdelijke Kamervoorzitter beëdigd. De nieuwe Kamer stelt de profielschets voor de nieuwe Voorzitter vast en bepaalt wanneer de verkiezing voor de Kamervoorzitter plaatsvindt. 

Nadere informatie over het programma en de richtlijnen voor het maken van beeldopnamen in de plenaire zaal volgen in een later bericht.