Schema hoorzittingen kandidaat-bewindspersonen

De Tweede Kamer houdt tijdens de kabinetsformatie voor het eerst hoorzittingen met kandidaat-bewindspersonen. Deze hoorzittingen vinden plaats voor de beëdiging van het nieuwe kabinet. De hoorzittingen zijn gepland op donderdag 20 en vrijdag 21 juni, maandag 24 en woensdag 26 juni in de Thorbeckezaal in de Tweede Kamer.

Het meest actuele schema van de hoorzittingen, de cv’s en de motivatiebrieven van de kandidaat-bewindspersonen staan op de website van de Tweede Kamer: Tweede Kamer ontvangt kandidaat-bewindspersonen in hoorzittingen | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Doel

De hoorzittingen bieden Kamerleden de gelegenheid om kandidaat-bewindspersonen te bevragen op onder andere hun geschiktheid en motivatie. Ook stellen de hoorzittingen kandidaat-bewindspersonen in de gelegenheid zaken publiekelijk toe te lichten en persoonlijke accenten te leggen. De Tweede Kamer spreekt geen oordeel uit over de kandidaat-bewindspersonen, dit gelet op de vertrouwensregel en de grondwettelijke bevoegdheid van de Koning tot het benoemen van ministers en staatssecretarissen. Lees hier de tekst van de motie

Indeling

De Kamer hoort zowel kandidaat-ministers als kandidaat-staatssecretarissen. De hoorzittingen met de kandidaat-bewindspersonen zijn ingedeeld per ministerie. Dat betekent dat er één hoorzitting plaatsvindt met alle kandidaat-bewindspersonen van het betreffende ministerie. In totaal worden er veertien hoorzittingen gehouden. De hoorzittingen vinden na elkaar plaats in dezelfde (Thorbecke)zaal. Afhankelijk van het aantal kandidaat-bewindspersonen per ministerie duren de hoorzittingen tussen de één en drie uur. 

Vergaderorde

De kandidaat-ministers en -staatssecretarissen worden ontvangen door de vaste Kamercommissie die zich met hetzelfde beleidsterrein bezighoudt. De hoorzittingen vinden plaats onder leiding van de (fungerend) commissievoorzitters. De kandidaat-bewindspersonen krijgen eerst elk vier minuten spreektijd om zichzelf te introduceren. Daarna kunnen de Kamerleden ieder een vraag stellen. Na beantwoording volgt, indien gewenst, een tweede vragenronde. De hoorzittingen zijn openbaar, te bezoeken door publiek, live te volgen en terug te kijken. Er wordt geen woordelijk verslag van de hoorzittingen gemaakt.

Aanleiding

Op 24 oktober 2023 stemde de Tweede Kamer in met de motie van het Kamerlid Joost Sneller (D66) waarin hij het initiatief nam om deze hoorzittingen te gaan houden. Op verzoek van het Presidium heeft de commissie voor de Werkwijze uitgewerkt hoe deze motie kan worden uitgevoerd. Die uitwerking heeft het Presidium aan de Kamer voorgelegd en is tijdens de stemmingen van 19 maart 2024 vastgesteld. Lees de Kamerbrief en handleiding voor de hoorzittingen.

Noot voor de redactie niet voor publicatie/persregeling

De hoorzittingen vinden plaats in de Thorbeckezaal in de Tweede Kamer en zijn toegankelijk voor media die een accreditatie hebben. Het aantal plekken is beperkt. 

Op het commissieplein (de ruimte tussen de commissiezalen in het beveiligde gebied) is een persvak gecreëerd. Dit ligt langs de looproute van de kandidaat-bewindspersonen. Het is aan hen of zij bij dit persvak ingaan op vragen, of meewerken aan interviews. In de Thorbeckezaal is hiervoor geen ruimte.

Beschikbaarheid beeldmateriaal

De hoorzittingen worden live gestreamd via de website van de Tweede Kamer en de app Debat Direct. De beelden van de hoorzittingen zijn in hoge resolutie te downloaden via Kamerbeelden. Een account aanvragen voor Kamerbeelden kan via: https://debatdirect.tweedekamer.nl/kamerbeelden

De Tweede Kamer stelt foto’s beschikbaar via: Beeldbank | Tweede Kamer der Staten-Generaal; deze foto’s mogen door redacties rechtenvrij worden gebruikt.