Interparlementair Koninkrijksoverleg deze week van start

Van vrijdag 7 juni tot en met maandag 10 juni 2024 vindt in Den Haag het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) plaats. Gedurende het IPKO vergaderen delegaties van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en van de Staten-Generaal onder leiding van de fungerend voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer, Wieke Paulusma over thema’s die de landen van het Koninkrijk gezamenlijk raken.

De onderwerpen in dit IPKO zijn armoedebestrijding, onderwijs, bestrijding grensoverschrijdende criminaliteit en ondermijning, veiligheid en leefbaarheid in wijken, democratisch deficit, slavernijverleden, en beschikbaarheid en toegang tot EU-fondsen. De vergaderingen vinden plaats in het gebouw van de Eerste Kamer.

De overleggen tussen de delegaties zijn grotendeels openbaar en zijn via een livestream rechtstreeks te volgen op de website van de Eerste Kamer https://www.eerstekamer.nl/planning_livestreams.

Programma

Vrijdag 7  juni
Het overleg start op vrijdag 7 juni 2024 met een openingsbijeenkomst. Hier zullen de leiders van de Caribische Statendelegaties en de delegatieleider van de Staten-Generaal, Paul Rosenmöller (commissievoorzitter KOREL Eerste Kamer), een presentatie verzorgen over de recente ontwikkelingen in de vier landen. Aansluitend brengt het IPKO een werkbezoek aan Amsterdam Noord, waar projecten en initiatieven worden bezocht in het kader van armoedebestrijding en sociale zekerheid, zoals de Sociale Markt en het Buurtcentrum vd Pek. 

Zaterdag 8 juni
Op zaterdag 8 juni 2024 vergadert het IPKO in de Eerste Kamer. Hier zal verder gesproken worden over armoedebestrijding, onder meer aan de hand van presentaties van de Commissie sociaal minimum Caribisch Nederland en van het SCP. Ook wordt die dag gesproken worden over onderwijs. In dit kader gaan de deelnemers aan het IPKO in gesprek met Caribische studenten in Nederland over de uitdagingen waar zij tegenaan lopen in Nederland en bij hun terugkeer naar de eilanden. In de middag zullen de delegaties spreken over grensoverschrijdende criminaliteit en de bestrijding van ondermijning. De directeur van de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC) verzorgt de presentatie. De dag sluit af met een discussie over het democratisch deficit in het Koninkrijk. 

Maandag 10 juni
Op maandag spreken de delegaties over het slavernijverleden, aan de hand van een presentatie over het Nationaal Slavernijmuseum. Daarna geeft een vertegenwoordiger van de Europese Commissie een toelichting op de beschikbaarheid van en toegang tot EU-fondsen voor het Caribisch deel van het Koninkrijk waarna een gedachtewisseling zal plaatsvinden. Het interparlementair overleg eindigt in de middag met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie van de voorzitters van de vier delegaties.

Noot voor de redacties:

Na afloop van het Interparlementair Koninkrijksoverleg is er een afsluitende persconferentie. Deze persconferentie vindt plaats op maandag 10 juni om 15.30 uur (Nederlandse tijd). U kunt de persconferentie bijwonen in het Eerste Kamergebouw of online deelnemen. Neem hiervoor uiterlijk vrijdag 7 juni 17.00 uur (Nederlandse tijd) contact op via pers@eerstekamer.nl.

Live stream

De volgende overleggen in het programma zijn via de livestream https://www.eerstekamer.nl/planning_livestreams. te volgen: 

Vrijdag 7 juni 

09.30-11.30 Opening en presentaties

Zaterdag 8 juni 

09.30-10.50 Armoede-indicatoren en –bestrijding
12.00-12.30 Onderwijs
14.00-15.45 Criminaliteit, corruptie, ondermijning, veiligheid, verwevenheid onder- en bovenwereld en samenwerking binnen het Koninkrijk gericht op bestrijding en aansluitend veilige en leefbare wijken
16.45-17.15 Democratisch deficit

Maandag 9 juni 

09.30-11.30 Nationaal Slavernijmuseum en aansluitend toegang van de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten tot EU-fondsen
14.15-16.00 Vaststellen IPKO-afsprakenlijst, ondertekening afsprakenlijst en persconferentie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irene Start, woordvoerder Eerste Kamer via pers@eerstekamer.nl of 06 11025201 of Anna Kodde, woordvoerder Tweede Kamer via a.kodde@tweedekamer.nl of via 06 25475819