Claudia van Zanten stopt met enquêtecommissie Corona

Claudia van Zanten, namens BBB lid van de parlementaire enquêtecommissie Corona beëindigt haar werkzaamheden voor de commissie. De keuze van BBB om het lidmaatschap van de commissie te beëindigen is ingegeven door veranderingen in de Tweede Kamerfractie van de BoerBurgerBeweging. Bij BBB schuiven twee Kamerleden, binnen de fractie verantwoordelijk voor grote portefeuilles, door naar het kabinet en komen twee nieuwe Kamerleden in de fractie. Onder die omstandigheden is het voor BBB niet langer mogelijk een Kamerlid vrij te houden voor de parlementaire enquête Corona.

Van Zanten over haar vertrek: ‘Het gaat BBB aan het hart deze keuze te moeten maken. Zeker gezien het belang dat de partij hecht aan deze enquête. De coronacrisis heeft een grote maatschappelijke impact gehad en ons allen geraakt in ons persoonlijk leven. Daarom is het belangrijk van deze periode te leren en lessen te trekken voor de toekomst. We staan dan ook nog steeds volledig achter de enquête.’

De enquêtecommissie betreurt maar respecteert de beslissing van BBB. Commissievoorzitter Daan de Kort (VVD): ’Wij respecteren de keuze van BBB en bedanken Claudia van Zanten voor de samenwerking en het werk dat zij voor de commissie heeft gedaan.’

De enquêtecommissie zet haar werkzaamheden voort met de leden Daan de Kort (VVD) voorzitter, Anita Pijpelink (GroenLinks-PvdA) ondervoorzitter, Peter Smitskam (PVV), Rosanne Hertzberger (NSC) en Pepijn van Houwelingen (FvD).

Wat onderzoekt de commissie?

De enquêtecommissie wil met haar onderzoek inzicht krijgen in het handelen van het kabinet, de afwegingen die zijn gemaakt en de inzichten die daaraan ten grondslag lagen tijdens de coronajaren. Dat geldt ook voor de rol en het functioneren van de Tweede Kamer. De commissie wil daarmee lessen trekken voor de toekomst. De enquêtecommissie kijkt specifiek naar de wijze waarop afwegingen zijn gemaakt tussen het belang van de volksgezondheid en andere maatschappelijke belangen. Ook de omgang met grondrechten en de plaats die de zorg heeft gehad in de afwegingen en de besluitvorming komen aan de orde.

Het doel van de parlementaire enquête is om te leren van de ervaringen uit deze crisis om beter voorbereid te zijn op eventuele volgende (gezondheids)crises.  

Bekijk het onderzoeksvoorstel

Noot voor de redactie

Meer informatie

Tijs Manten / 06 48132777 / t.manten@tweedekamer.nl