Woensdagavond debat over terroristische aanslagen in Parijs

De Tweede Kamer debatteerde woensdagavond met het kabinet over de terroristische aanslagen in Parijs en de gevolgen daarvan voor Nederland.

Demonstratie op het Plein
Op het Plein voor de Tweede Kamer kwamen donderdag 8 januari ruim duizend mensen samen, onder wie diverse politici, om stil te staan bij de terreuraanslag in de Franse hoofdstad Parijs.

Fractievoorzittersdebat

De Tweede Kamer besloot dinsdag tijdens de regeling van werkzaamheden tot het debat, dat gevoerd wordt door de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Verder heeft de Kamer gevraagd om een brief, waarin het kabinet aangeeft wat zijn visie is op deze terreurdaden en wat de implicaties ervan zijn voor Nederland. Deze brief kwam bij de Kamer binnen voordat het debat begon.

De Tweede Kamer riep voor het debat vier ministers naar de Tweede Kamer: minister-president Rutte, minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Condoleances

Bij de opening van de vergadering stond Voorzitter Van Miltenburg dinsdag namens de Tweede Kamer stil bij de gebeurtenissen in Parijs. Ze zei het volgende: "De aanslag op weekblad Charlie Hebdo op woensdag 7 januari raakt onze westerse democratie in het hart. Het vrije woord is een van de belangrijkste fundamenten van een open en vrije samenleving. Het kan en mag niet zo zijn dat dat fundament wordt weggeslagen. Onze gedachten gaan uit naar de getroffenen en de nabestaanden van de aanslagen en naar de hele Franse samenleving. Wij wensen het Franse parlement de kracht en de wijsheid toe om op een goede manier om te gaan met de aanslagen en alles wat daaruit voortkomt. Een bericht met deze strekking hebben de Voorzitter van de Eerste Kamer en ikzelf namens het Nederlandse parlement inmiddels verzonden naar de Franse senaat en de Franse Assemblée."

Initiatiefwetten-Van der Steur verplaatst

De behandeling van de initiatiefwetten-Van der Steur over mediation wordt op een later moment opnieuw ingepland. Deze behandeling zou woensdagavond plaatsvinden.