Werkbezoek Suriname, Curaçao en Bonaire in het kader van slavernijverleden

De commissie voor Binnenlandse Zaken brengt van 13 augustus tot 21 augustus een werkbezoek aan Suriname, Curaçao en Bonaire. De delegatie onderzoekt het koloniaal verleden van Nederland, gericht op het slavernijverleden, ter voorbereiding op het herdenkingsjaar 2023 van de afschaffing van de slavernij.

Zogeheten slavenhuisjes op Bonaire, gebouwd in 1850.

Delegatie

Kamerleden Kiki Hagen (delegatieleider, D66), Salima Belhaj (D66), Inge van Dijk (CDA), Renske Leijten (SP), Kati Piri (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks), Don Ceder (CU), Sylvana Simons (BIJ1) en Marieke Koekkoek (Volt) brengen namens de commissie voor Binnenlandse Zaken het bezoek aan Suriname, Curaçao en Bonaire.

Programma

De Kamerleden bezoeken in elk land verschillende betekenisvolle plekken. Ze spreken met wetenschappers, ontmoeten (volks)vertegenwoordigers en de huidige generaties over het slavernijverleden. 

In Suriname brengt de delegatie een bezoek aan een plantage, voert gesprekken met de commissie Slavernijverleden en het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden. Op Curaçao woont de delegatie op 17 augustus de herdenking bij van de slavenopstand die plaatsvond onder leiding van Tula, een verzetsheld die in 1795 in opstand kwam tegen zijn plantage-eigenaar. Delegatieleider Kiki Hagen legt namens de commissie voor Binnenlandse Zaken een krans tijdens deze ceremonie. Op Bonaire voeren de Kamerleden onder meer gesprekken met de Eilandsraad en de Dialooggroep Bonaire Slavernijverleden.

Rondetafelgesprek

De commissie Binnenlandse Zaken voerde op 27 juni 2022 een rondetafelgesprek over het Nederlands slavernijverleden met verschillende betrokkenen. Na het delegatiebezoek onderneemt de Kamercommissie ook in Nederland verschillende activiteiten ter voorbereiding op 2023, het herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij.