Wat doen Kamerleden dit zomerreces?

Tijdens een reces is er geen vergadering van de Tweede Kamer. Kamerleden gebruiken deze periode om even rust te nemen en de komende periode voor te bereiden, maar ook om contact te houden met hun achterban en om werkbezoeken af te leggen. Hieronder vertellen vijftien Kamerleden, van elke fractie iemand, hoe zij de afgelopen periode beleefd hebben en wat zij zoal ondernemen tijdens dit zomerreces.

Collage van vijftien kleinere portretfoto's van de Kamerleden die vertellen over het zomerreces in het artikel.

Henk Vermeer (BBB)

“BBB heeft de afgelopen drie jaar een krankzinnige tijd gehad: vier campagnes gevoerd en de vorige zomervakantie stopte eigenlijk na 1,5 uur want toen viel het kabinet. We moesten meteen aan de bak om de verkiezingen voor te bereiden.”

In de buurt

“In de eerste week van het reces heb ik gekampeerd in Wassenaar, omdat we altijd in de eerste week in de buurt van de Tweede Kamer moeten blijven. Er kan altijd nog een overleg plaatsvinden of iets gebeuren. Vanaf eind juli leg ik allerlei werkbezoeken af. Ik ga bijvoorbeeld op bezoek bij mensen die overlast ervaren door windturbines. En ik ga naar bedrijven toe die uitdagingen hebben op het gebied van verduurzaming en grondstoffentransitie.”

Inge van Dijk (CDA)

“Het afgelopen jaar was natuurlijk een rollercoaster. Vorig jaar zomer moesten we beslissen: ga je überhaupt door als Kamerlid? Stel je je weer kandidaat en doe je weer mee aan de campagne? Voor ons niet zo’n fijne verkiezingsuitslag maar we gingen vol goede moed verder.”

Bizar groot

“Het moment dat me het meest is bijgebleven, was het debat over het belastingplan net voor de verkiezingen. We hadden een bizar groot belastingplan, met stemmingen tot diep in de nacht. In het reces ga ik met wat langere termijn projecten aan de gang. Ik heb bijvoorbeeld een aantal initiatiefnota’s die ik graag wil voorbereiden en een initiatiefwet.” 

Joost Eerdmans (JA21)

“Het was een vrij heftig jaar: de val van het kabinet, het einde van het tijdperk-Rutte, nieuwe verkiezingen; dat slokt al je aandacht en energie op als fractie. En toen de formatieperiode met ups en downs laten we maar zeggen, met veel gedoe.”

Rustiger

“Ik ga een aantal leuke werkbezoeken afleggen. Zo ga ik naar een innovatief bedrijf dat zich richt op het maken van kweekvlees. Ik ga langs bij Schiphol, de NS en een ambachtsschool. Tegelijkertijd loopt het politieke proces ook gewoon door. Ik hoop alleen iets rustiger dan vorige zomer.”

Marieke Koekkoek (Volt)

“Het was een goed besteed jaar waarin de Kamerleden ook hard aan de bak moesten. En ik ben natuurlijk van een Europese partij, dus de Europese verkiezingen vond ik ontzettend mooi. Het debat over het nationaal plan dakloosheid was een historisch moment. In een Kamer waarin de meningen heel erg verschillen voel je echt de eensgezindheid van de politiek om hier iets aan te doen.”

Landbouw

“Ik ga kamperen, werken, een stapel boeken lezen en als woordvoerder landbouw natuurlijk naar boerderijen, maar ook naar bedrijven.”  

André Flach (SGP)

“Ik heb genoten van de eerste zeven maanden. De sfeer was goed, we zijn goed ontvangen door de medewerkers van de Tweede Kamer en het was natuurlijk een bijzondere periode. Het kabinet was gevallen, nog geen nieuw kabinet, dus je kunt eindelijk met alle partijen goed de samenwerking aangaan.”

Huilen

“Zeker de debatten over landbouw maakten veel indruk, omdat daar ook veel emotie bij zat. Ik kwam bijvoorbeeld tijdens een debat over visserij in de gang iemand tegen die stond te huilen en zei: ‘hoe leg ik dit uit aan mijn kinderen?’ In het reces ga ik vakantie houden, een aantal werkbezoeken afleggen en ik wil wat dingen lezen waar ik echt niet aan toe gekomen was."

Doğukan Ergin (Denk)

“Ik heb wel het gevoel dat ik acht maanden geleden in een soort achtbaan ben gestapt waar ik nu al maanden in zit. Het is wel fijn om even wat rust te nemen, om even een stapje terug te doen. Om even los te komen van de waan van de dag. Ik zoom even rustig uit om het totale plaatje te overzien. Wat is er nou de afgelopen periode gebeurd?"

Maidenspeech

“Mijn maidenspeech blijft een heel bijzonder moment. Dat is een speech waarin je meer vertelt over je drijfveren als Kamerlid en hoe je bijvoorbeeld de politiek bent ingerold. Op dinsdag was ik nog wethouder in Schiedam en op donderdag sprak ik in de volle plenaire zaal van de Tweede Kamer.”

Mikal Tseggai (GroenLinks-PvdA)

“Het is fijn om even tijd te besteden aan dingen waar je normaal iets minder tijd voor hebt. Ik ga proberen van alles in het reces te proppen: leeswerk, werkbezoeken, vrienden, familie en vakantie."

Debatten formatie

“De debatten over de formatie zijn mij het meest bijgebleven. Want, dat gaat echt ergens over. En dan zit ook de hele zaal vol want dan heb je het over de koers die Nederland moet volgen. Dat is wel bijzonder om bij te zijn.”

Thierry Baudet (FvD)

“Als ik een bijzonder debat moet noemen, is het wel het Nexit-referendum debat. Wij initieerden dat en we hebben daar een wet voor gemaakt; daar hebben we vanaf 2017 aan gewerkt. We konden dat toen eindelijk presenteren en dat hebben we met trots gedaan.”

Tijd en rust

Het was een heel druk jaar. We waren veel in de Kamer, maar ook in de samenleving. Ik neem de tijd en de rust om met mijn gezin te zijn, maar ook om diverse nevenactiviteiten te ontplooien.”

René Claassen (PVV)

“Ik bereid mij in het reces voor op wat er komen gaat op basis van de plannen van het nieuwe kabinet; daar zullen we toch voor het eind van het reces in moeten duiken om te snappen wat we er eigenlijk mee gaan doen.”

Beëdiging

“De dag van mijn beëdiging was voor mij bijzonder. Er was ook een regeling van werkzaamheden en er moest een debat aangevraagd worden. Ik had dat nog nooit gedaan in de Kamer, maar moest dat op dat moment wel doen. Dat is natuurlijk een kleinigheidje, maar als nieuw Kamerlid blijft je dat altijd bij.”

Thom van Campen (VVD)

“Het reces begon met een werkbezoek aan Georgië met de collega’s van de commissie Europese zaken en Buitenlandse zaken. We gingen in gesprek met parlementariërs en maatschappelijke organisaties. Daarna vakantie: twee weken naar West-Frankrijk. Lekker uitrusten, boeken lezen en genieten van de vrije tijd.”

Turbulent

“Het was een ontzettend turbulent jaar met verkiezingen en onze premier Mark Rutte die afscheid nam. Echt het einde van een tijdperk en het begin van een nieuw. Een nieuwe kabinetsploeg en een nieuwe fractie.”

Mpanzu Bamenga (D66)

“Ik ga lekker lezen en verder schrijven aan mijn boek over onrecht en hoop. Ook ga ik tijd aan mijn familie besteden en enkele werkbezoeken afleggen. Het was het jaar van veel eerste keren voor mij: gekozen als Kamerlid, de eerste keer dat de PVV op deze manier in het kabinet zit en tot slot de formatie-onderhandelingen.”

APK-algoritme

“Ik ben er trots op dat de motie ‘APK-algoritme’ het gehaald heeft. We hebben gezien dat veel studenten gediscrimineerd werden. Het APK-algoritme zorgt ervoor dat algoritmes die de overheid in gebruik neemt eerst goedkeuring krijgen zodat ze niet discrimineren.”

Sarah Dobbe (SP)

“Ik ga drie weken met mijn gezin met de tent weg. Maar verder ga ik altijd, ook toen ik nog geen Kamerlid was, voor de SP het land in om mensen te spreken. Dat doe ik omdat we na het zomerreces een actie hebben tegen de bezuinigingen op de zorg. Dus deze zomer ga ik vooral gebruiken om de verpleeghuizen en de ziekenhuizen in te gaan om daar mensen te spreken.”

Zorgverleners

“In het laatste debat over de zorg hadden we het over de zorgbezuinigingen. Voorafgaand hadden wij een actie georganiseerd met zorgverleners hier voor de Tweede Kamer. De verhalen die je dan hoort van de mensen die in de zorg werken, hoe moeilijk zij het soms hebben en ook wat zij verwachten van ons als volksvertegenwoordigers; die zijn mij het meest bijgebleven.”

Aant-Jelle Soepboer (NSC)

“Er is heel de afgelopen zes à zeven maanden veel gebeurd. We zijn van een partij die in een keer met twintig zetels in de Kamer kwam, naar een partij gegaan die  onderdeel uitmaakt van een politieke samenwerking in een extraparlementair kabinet. Voor mijn gevoel zit ik hier al veel langer dan een half jaar.”

Dakgoot schilderen

“Ik hoop lekker tot rust te komen in dit reces met mijn vrouw en mijn kind; we gaan samen op reis. Ik hoop ook wat aan ons huis te klussen. De dakgoot moet geschilderd worden en dat ga ik zelf doen. En natuurlijk voorbereiden op het nieuwe politieke seizoen. En hopelijk heb ik tijd om een goed boek te lezen.”

Pieter Grinwis (ChristenUnie)

“Het was een enerverend jaar. Onze partij heeft helaas wat zetels verloren; dat betekent dat je als Kamerlid nog meer portefeuilles mag gaan doen. Dat is hartstikke leuk want ik heb over veel dingen een mening. De afgelopen tijd was wel vol, er zijn wat gesprekken en werkbezoeken in mijn agenda blijven staan voor het reces. En ik ga gezellig op vakantie naar een prachtig Waddeneiland.”

Volkshuisvesting

“Wat ik heel mooi vond aan de afgelopen periode is dat we echt werk hebben gemaakt van het herstel van onze volkshuisvesting. We hebben prachtige debatten gehad over een aantal wetten. Het was echt heel spannend of het allemaal zou lukken; twee belangrijke wetten zijn op 1 juli in gegaan.”

Ines Kostić (PvdD)

“Ik heb mij het afgelopen jaar ingezet tegen grootvervuilers. Het debat dat ik heb aangevraagd over Tata Steel, is mij het meest bijgebleven. Een heel belangrijk debat, het was een dinsdag, maar toen bleek dat mijn vriendin moest bevallen. Natuurlijk ben je blij dat het kind eindelijk komt, maar het beschermen van burgers is ook een beetje mijn kindje, dus een apart dubbel gevoel.”

Cirkel rond

"Maar uiteindelijk is het debat, ook zonder mij, hartstikke goed gegaan. Het bleek dat de persoon die ons kindje ter wereld bracht ook in de buurt van Tata Steel woonde, dus toen was de cirkel rond.”

  • Volg de Tweede Kamer op Instagram en bekijk wekelijks een video waarin Kamerleden vertellen over hun bezigheden tijdens het zomerreces.