Voltallige Europese Commissie op het Binnenhof

Nederland is sinds 1 januari voor een halfjaar EU-voorzitter. Daarom kwamen de leden van de Europese Commissie donderdagmiddag 7 januari naar het Binnenhof voor een ontmoeting met de fractievoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. In het gesprek stonden twee onderwerpen centraal: de vluchtelingenkwestie en de begrotingssystematiek.

Bezoek Europese Commissie op 7 januari 2016

Samen bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming

Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol onderstreepte in haar toespraak het toegenomen belang van de nationale parlementen in de Europese besluitvorming sinds het Verdrag van Lissabon. Zij benadrukte ook dat de Europese waarden recht overeind moeten blijven. "Dat is des te belangrijk, nu er signalen zijn dat waarden als persvrijheid en onafhankelijke rechtspraak in sommige lidstaten niet meer zo vanzelfsprekend lijken als voorheen."

Tijdelijk Voorzitter van de Tweede Kamer Arib sloot daarbij aan: “De wereld is in beweging en wordt steeds kleiner. Het is daarom goed om elkaar vast te houden; om met elkaar in gesprek te blijven over onderwerpen die niet stoppen bij de eigen landsgrenzen, en die raken aan het dagelijks leven van miljoenen mensen.” Zij gaf aan dat dit ook het overkoepelende thema is van de conferenties die het parlement organiseert: samen bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming.

  • Kijk voor een uitgebreider verslag op de speciale website van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap. Het gesprek tussen de fractievoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de Europese Commissie is onderdeel van een reeks parlementaire activiteiten in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Beide Kamers organiseren tussen januari en juli 2016 zes interparlementaire conferenties.