Vijf petities op dinsdag 11 november

Op dinsdag 11 november krijgt de Tweede Kamer vijf petities van verschillende belangenorganisaties. De petities gaan over het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, over het budget voor ontwikkelingssamenwerking, over belasting op mousserende wijnen, over kostwinners en over de koopkracht van senioren.

Van 13.30 tot 13.45 uur

1. Behoud Zuwe Hofpoort Ziekenhuis

Inwoners van het Groene Hart (o. a. uit Woerden, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht, Ronde Venen, Bodegraven en Schoonhoven) willen dat streekziekenhuis Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden blijft bestaan, met 24 uur, 7 dagen per week ziekenhuiszorg en een spoedeisende eerste hulp. De inwoners zijn tevreden over de toegankelijkheid, kwaliteit en klantgerichtheid van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en vrezen dat zorgverzekeraars en directie het ziekenhuis willen onderbrengen bij St. Antonius/Leidsche Rijn. Dit zullen ze onder de aandacht brengen van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

2. Breng budget ontwikkelingssamenwerking terug naar 0,7%

ONE Nederland wil dat Nederland niet meer bezuinigt op het  budget voor ontwikkelingssamenwerking.  Op langere termijn moet dit budget zelfs weer teruggebracht worden naar 0.7%, vindt de organisatie. Daarover gaat de petitie die de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking krijgt. ONE Nederland is een internationale lobby- en campagneorganisatie met meer dan 6 miljoen leden. De organisatie zet zich ervoor in om extreme armoede te voorkomen en ziekten de wereld uit te helpen.

3. Schaf de belasting op bubbels af

Voor wijnen met bubbels, zoals champagne, prosecco en cava, betaal je meer accijns dan voor gewone wijn. Per 100 liter mousserende wijn moet € 240 accijns worden betaald; voor wijnen zonder bubbels is dat € 70. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren vindt deze ‘bubbeltaks’ achterhaald en brengt haar bezwaren over aan de commissie voor Financiën.

Van 13.45 tot 14.00 uur

4. Kostwinners niet benadelen

De commissie voor Financiën krijgt een petitie over kostwinnaars. In 2017 betaalt een alleenverdiener tot drie keer meer belasting dan tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen, stellen de indieners van de petitie. Zij wijzen op de problemen die hierdoor ontstaan bij gezinnen waarvan een van de partners ziek is en/of de zorg heeft voor kinderen of anderen.

5. Koopkracht van senioren omhoog

Seniorenorganisatie ANBO vindt dat de bezuinigingsmaatregelen voor senioren onevenredig hard uitpakken. “2015 is het vijfde jaar op rij dat de koopkracht van senioren achterloopt op werkenden. Senioren die veel zorg nodig hebben, worden extra hard getroffen”, meldt de ANBO op zijn website. De petitie is voor de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Petities

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer