Vier petities op dinsdag 8 maart

Op dinsdag 8 maart krijgt de Tweede Kamer vier petities aangeboden. Deze gaan over het recht de overheid 'uit te dagen' binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Right to Challenge), over de onderdrukking van Koerden in Syrië en Turkije, over fosfaatrechten en over vorstverlet voor glazenwassers.

Right to Challenge: de overheid uitdagen

13.30 tot 13.45 uur

Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) biedt de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een petitie aan over het 'Right to Challenge' in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het Right to Challenge betekent dat bewoners en buurtinitiatieven de overheid mogen uitdagen als ze denken dat zij een zorg- of ondersteuningstaak beter zelf kunnen uitvoeren. In opdracht van het ministerie van VWS heeft het LSA, samen met de kenniscentra Movisie en Vilans, in februari 2016 het Kompas Right to Challenge (pdf) opgesteld. Daarin staat wat gemeenten en buurtinitiatieven kunnen doen om het recht zo goed mogelijk te benutten. In de petitie vraagt het LSA de commissie voor VWS alles in het werk te stellen om het bestaan van het Right to Challenge breed  uit te dragen.

Onderdrukking van de Koerden

13.30 tot 13.45 uur

Betrokkenen bij het Koerdische volk in Syrië overhandigen een petitie aan de commissie voor Buitenlandse Zaken. De petitie vraagt aandacht voor de onderdrukking van de Koerden door de Turkse overheid en voor de militaire operatie die de Turken uitvoeren tegen Koerdische gebieden in Syrië. Het aanbieden van de petitie is onderdeel van een grotere demonstratie waaraan zo'n 300 mensen meedoen. De demonstratie begint om 11.00 uur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de betrokkenen ook een petitie overhandigen aan minister Koenders. Daarna lopen de demonstranten in de richting van het Spuiplein. Een delegatie van hen zal in de Tweede Kamer een petitie aanbieden.

Fosfaatrechten

13.45 tot 14.00 uur

De actiegroep ‘Innovatief uit de knel’ wil dat het kabinet in de melkveehouderij geen fosfaatrechten invoert, zoals het kabinet van plan is. Dat staat in de petitie die de groep aanbiedt aan de commissie voor Economische Zaken. Fosfaat is een bestanddeel van mest. Het kabinet wil dat de hoeveelheid fosfaat die Nederlandse melkveehouders produceren onder de Europese norm komt. Daarom krijgen alle melkveebedrijven op 1 januari 2017 een hoeveelheid fosfaatrechten toegekend op basis van het aantal koeien dat ze houden. De actiegroep 'Innovatief uit de knel' is bang dat dit fosfaatrechtenstelsel kostprijsverhogend en concurrentievervalsend werkt. Op donderdag 10 maart spreekt de commissie voor Economische Zaken over het mestbeleid met staatssecretaris Van Dam.

Vorstverlet voor glazenwassers

13.45 tot 14.00 uur

De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) heeft een petitie voor de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De OSB is de werkgeversorganisatie in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. De organisatie pleit er in de petitie voor de huidige vorstverletregeling voor glazenwassers te behouden. Glazenwassers hebben nu direct recht op vorstverlet (doorbetaling) als het te koud is om hun werk te kunnen doen. Het aantal wachtdagen is dus nul. De OBS wil dat zo houden. Op donderdag 10 maart spreekt de commissie voor SZW met minister Asscher over het arbeidsmarktbeleid van het kabinet. Ook de calamiteitenregeling (vorstverletregeling) komt dan ter sprake.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer vindt u elders op deze website.