Vier petities op dinsdag 1 december
Op dinsdag 1 december krijgt de Tweede Kamer vier petities, over het behoud van een politiebureau in Serooskerke, de situatie in West-Papoea, het waterpeil van het Geesterense Stroomkanaal en de gevolgen voor het Nederlandse buitenlandbeleid van het VN-Verdrag voor Rechten van Personen met een Handicap.
13.30 tot 13.45 uur
Behoud politiebureau Serooskerke
Een aantal inwoners van Serooskerke (Walcheren) en andere medestanders hebben een petitie voor de commissie voor Veiligheid en Justitie. Ze willen dat het politiebureau in Serooskerke behouden blijft, eventueel als een uitgebreid steunpunt.
West-Papoea
De organisatie Free West Papua Campaign Nederland vraagt door middel van een petitie aandacht voor de situatie in West-Papoea en bepleiten een vrije toegang tot West-Papoea. Op 1 december is het 54 jaar geleden dat de nationale symbolen van West-Papoea werden erkend door het Nederlandse gouvernement. De petitie is voor de commissie voor Buitenlandse Zaken.
13.45 tot 14.00 uur
Waterpeil Geesterense Stroomkanaal
Het platform 'Achter het Stroomkanaal' heeft een petitie voor de commissie voor Economische Zaken. Het platform vertegenwoordigt tientallen bewoners aan de zuid- en zuidoost-zijde van het natuurgebied Engbertsdijksvenen. Ze maken zich zorgen over het verhogen van het waterpeil van het Geesterense Stroomkanaal met 1,15 meter. Deze maatregel is bedoeld om het hoogveen en planten en dieren te beschermen, maar betekent volgens het platform ernstige schade voor huizenbezitters en agrariƫrs in het gebied.
Mensen met een beperking ook in buitenlands mensenrechtenbeleid
Nederland staat op het punt het VN-Verdrag voor Rechten van Personen met een Handicap (VRPH) te ratificeren. Met de ratificatie van het Verdrag gaat Nederland de verplichting aan om inclusie van mensen met een handicap integraal mee te nemen in zijn buitenlandbeleid. De Dutch Coalition on Disability and Development (DCDD) heeft samen met ervaringsdeskundigen, activisten en beleidsmakers uit Indonesiƫ, Togo, Oeganda, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland een aantal aanbevelingen geformuleerd, die zij in de vorm van een petitie aanbiedt aan de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de commissie voor Buitenlandse Zaken.
Petities voor de Tweede Kamer
Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer.