Tweede Kamerleden bezoeken Nederlandse troepen in Afghanistan

Een delegatie van Tweede Kamerleden heeft de afgelopen dagen de Nederlandse troepen in Afghanistan bezocht. De leden van de commissie voor Defensie spraken hun grote waardering uit voor de militairen en kregen met eigen ogen te zien hoe de versterking van het Afghaanse veiligheidsapparaat verloopt.

De delegatie trapte het bezoek af op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif. Daar kregen zij een rondleiding over het kamp en demonstraties van onder andere de Force Protection en een mobiel medisch team. Ook bezochten zij onder begeleiding van het Special Operations Advisory Team Camp Eagle. Dit is de locatie waar de Nederlanders hun Afghaanse partners trainen, adviseren en assisteren.

Kabul

Hierna is de delegatie naar Kabul afgereisd voor een bezoek aan het personeel van de Nederlandse ambassade. Aansluitend spraken de Kamerleden onder anderen leden van het Afghaanse parlement, plaatsvervangend speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in Afghanistan, Rahar Titus, en vertegenwoordigers van het Police Institutional Advisory Team (PIAT).

NAVO-missie

Nederland is sinds 2001 betrokken bij het herstellen van de veiligheid in Afghanistan. Sinds 2015 dragen 160 Nederlandse militairen bij aan de NAVO-missie Resolute Support. Deze missie heeft tot doel het veiligheidsapparaat, het leger en de politie in Afghanistan verder op te bouwen. Nederland levert tot eind 2021 een bijdrage aan deze missie met adviseurs, special forces, medisch personeel, een transporteenheid inclusief beveiliging, een logistieke eenheid en stafofficieren. 

Delegatieleden

De delegatie Kamerleden die de militairen in Afghanistan bezocht, bestond uit Aukje de Vries (VVD, commissievoorzitter), André Bosman (VVD), Martijn van Helvert (CDA), Salima Belhaj (D66), Isabelle Diks (GroenLinks), Sadet Karabulut (SP) en John Kerstens (PvdA).