Tweede Kamer vernoemt kamertje naar verzetsman Gerrit Kastein
Op dinsdag 20 juni 2017 is een klein hoekkamertje op de tweede verdieping van Binnenhof 7 officieel vernoemd naar verzetsheld Gerrit Kastein. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder anderen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, de dochter en kleinkinderen van Gerrit Kastein en auteur Buck Goudriaan, die een boek over het leven van Gerrit Kastein schreef.
Toespraak
Gerrit Kastein
Gerrit Kastein werd op 19 februari 1943 in Delft gearresteerd vanwege zijn verzetsactiviteiten. Als neuroloog was hij één van de initiatiefnemers van het Medisch Verzet, en hij was betrokken bij sabotageacties en aanslagen. Na zijn arrestatie werd hij naar het Kamergebouw gebracht, waar op dat moment de Sicherheitsdienst gevestigd was. In het hoekkamertje op de tweede verdieping van Binnenhof 7 - nu een werkruimte van de SGP - zou hij worden verhoord.
Kastein was zich ervan bewust dat de Sicherheitsdienst verzetsstrijders martelde om achter informatie te komen. In een onbewaakt ogenblik sprong hij daarom uit het raam, om te voorkomen dat hij zijn kameraden zou verraden in de martelkamer. Hij overleed kort daarna aan een schedelbasisfractuur in een ziekenhuis aan de Zuidwal in Den Haag.
Gerrit Kastein werd 32 jaar. Hij werd postuum onderscheiden met het Verzetskruis.
'Verhalen levend houden'
Om deze bijzondere geschiedenis te verankeren en voor het brede publiek inzichtelijk te maken, wordt het hoekkamertje op 20 juni 2017 officieel omgedoopt tot ‘Kasteinkamer’.
Kamervoorzitter Khadija Arib: “Het Binnenhof is niet alleen het hart van onze democratie, maar ook huis vol verhalen die ons herinneren aan een tijd dat die democratie door de Duitse bezetter met voeten werd getreden. En aan helden zoals Gerrit Kastein, die de moed hadden zich daartegen te verzetten en daarvoor bereid waren te sterven. Die verhalen moeten we levend houden.”