Tweede Kamer benoemt leden parlementaire enquêtecommissie Corona

De zes Kamerleden van de parlementaire enquêtecommissie Corona zijn op 30 januari benoemd. Dit gebeurde tijdens de regeling van werkzaamheden.

Een rij officiële vertegenwoordigers van de overheid en uit het buitenland loopt met ieder een zonnebloem in de hand in een rij achter elkaar. Op de voorgrond andere aanwezigen.
Foto: Stichting Vliegramp MH17.

De commissie bestaat uit de Kamerleden: Peter Smitskam (PVV), Anita Pijpelink (GroenLinks/PvdA), Daan de Kort (VVD), Rosanne Hertzberger (NSC), Claudia van Zanten (BBB) en Pepijn van Houwelingen (FVD). De constituerende vergadering van de parlementaire enquêtecommissie vindt plaats op dinsdag 6 februari om 16.45 uur in de Suze Groenewegzaal. De commissievoorzitter en de ondervoorzitter worden dan gekozen. Dit is live te volgen via de livestream en Debat Direct

Onderzoeksvoorstel

Conform de motie Wilders c.s. bespreekt de commissie eerst het onderzoeksvoorstel van de Tijdelijke commissie Corona en kijkt of er behoefte is om het eventueel aan te scherpen of aan te passen. Als de commissie besluit het onderzoeksvoorstel aan te passen, dan wordt het gewijzigde voorstel voorgelegd aan de Kamer.

Corona 

De coronapandemie was een langdurige, wereldwijde crisis. Ook voor de Nederlandse samenleving was de crisis zeer ingrijpend. De overheid nam maatregelen die vergaande gevolgen hadden voor het dagelijks leven. De Tweede Kamer heeft besloten tot het instellen van een parlementaire enquête, om te leren van de ervaringen uit deze crisis en om beter voorbereid te zijn op een eventuele volgende gezondheidscrisis.