Tentoonstelling over 70 jaar Statuut geopend
De tentoonstelling ‘Het Koninkrijk der Nederlanden: in verscheidenheid verbonden’ is op dinsdag 17 december geopend door Kamervoorzitter Martin Bosma. De tentoonstelling is tot 17 maart te bezichtigen in het Tweede Kamergebouw.
In Nederland hebben we naast de Grondwet ook een Statuut. Dit is een overeenkomst tussen de landen van het Koninkrijk (Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten), die in 1954 tot stand kwam. Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan organiseert de Tweede Kamer de tentoonstelling ‘Het Koninkrijk der Nederlanden: in verscheidenheid verbonden’. Kamervoorzitter Martin Bosma in zijn openingswoord: “De expositie, met het Statuut als kroonjuweel, geeft ons een leerzaam inkijkje in de complexiteit van de geschiedenis van ons Koninkrijk.”
Statuut
Op 15 december 1954 ondertekende Koningin Juliana samen met vertegenwoordigers van Suriname en de toenmalige Nederlandse Antillen het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Het document creëerde een nieuwe rechtsorde in het koninkrijk, gebaseerd op de beginselen van gelijkwaardigheid, onderlinge bijstand en zelfstandigheid. Het Statuut zelf is in de expositie te bezichtigen, het Nationaal Archief heeft het in bruikleen gegeven aan de Tweede Kamer. De expositie is een initiatief van de commissie voor Koninkrijksrelaties.
‘Democratisch tekort’
Sinds 1954 is het Statuut enkele keren ingrijpend aangepast. Dit gebeurde bij de onafhankelijkheid van Suriname (1975), de status aparte van Aruba (1986) en de ontmanteling van de Nederlandse Antillen (2010). Momenteel wordt gesproken over het opheffen van het zogenoemde ‘democratisch tekort’ in het Statuut: het feit dat de Caribische landen binnen de huidige structuur minder invloed hebben op beslissingen die Nederland neemt, terwijl die de Caribische landen wel direct raken.
IPKO
De Eerste en Tweede Kamer onderhouden sinds de jaren zeventig nauw contact met de parlementen van het Koninkrijk (de Staten). Tweemaal per jaar ontmoeten delegaties van de parlementen van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten elkaar tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO). In juni 2024 besloot het IPKO om een van de komende halfjaarlijkse ontmoetingen geheel te wijden aan het democratisch tekort.
Bezoek de tentoonstelling
De tentoonstelling bevindt zich op de tweede verdieping van de Statenpassage. De expositie is tot 17 maart vrij te bezichtigen voor bezoekers van de Tweede Kamer.