Technische briefing over aanpak femicide

Femicide, fataal geweld tegen vrouwen, wordt in Nederland hoofdzakelijk gepleegd door partners, ex-partners of familieleden. Donderdag 10 oktober spreekt de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport over dit onderwerp met experts in een technische briefing. U kunt het plenaire debat volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Persoon achter glas, vaag te zien, legt hand er tegenaan. Op de hand een sticker met de tekst: stop

Plan van aanpak

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in de periode van 2018 tot 2022 bijna 80% van gedode vrouwen omgebracht door iemand uit hun huiselijke kring. Op 7 juni 2024 schreven de toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister voor Rechtsbescherming een brief aan de Kamer over de aanpak van femicide. Daarin wijzen zij op de risico's en dragen ideeën ter verbetering aan. Ambtenaren van alle drie de ministeries lichten tijdens de technische briefing dit plan van aanpak toe aan de aanwezige commissieleden. 

Wat gebeurt er in een technische briefing?

In een technische briefing geven ambtenaren van een ministerie of vertegenwoordigers van de Algemene Rekenkamer, adviescolleges of onderzoeksinstellingen uitleg over technische aspecten van een bepaald dossier. Na deze uitleg krijgen Kamerleden de gelegenheid om vragen te stellen. Deze vragen zijn niet politiek gericht, maar op de feiten. Een briefing kan openbaar of besloten zijn, afhankelijk van het onderwerp.

Volg live

De bijeenkomst is van 10.00 tot 11.30 uur te volgen via de livestream op deze website en de app Debat Direct.