Start van viering van 80 jaar vrijheid

De nationale viering van 80 jaar vrijheid is op donderdag 12 september begonnen. De aftrap vond plaats in het Limburgse Mesch, waar op deze dag in 1944 de bevrijding van Nederland begon. Voorzitter Martin Bosma was hier samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn bij aanwezig.

Voorzitter Martin Bosma met andere mensen om hem heen. Op de achtergrond bomen.
Foto: Robin Utrecht/ANP

In 2024 en 2025 wordt met een aantal landelijke evenementen herdacht dat Nederland 80 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook het Koninklijk paar en minister-president Dick Schoof woonden de nationale start bij.

Bevrijding

Het Zuid-Limburgse Mesch werd op 12 september 1944 als eerste dorp in Nederland door de  Amerikanen bevrijd van de Duitse bezetting. Vanaf dat moment volgden steeds meer delen van Nederland. Dit ging gepaard met hevige strijd, veel slachtoffers en een hongerwinter. Op 5 mei 1945 was heel Nederland bevrijd; het duurde tot 15 augustus voordat dit voor het hele Koninkrijk der Nederlanden gold.

Lees meer

Op verschillende momenten en plaatsen in Nederland wordt 80 jaar vrijheid gevierd en herdacht. Lees meer over de nationale viering van 80 jaar vrijheid.