Rondetafelgesprek over medische kindzorg

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport organiseert op donderdag 5 september een rondetafelgesprek over medische kindzorg. U kunt het gesprek vanaf 10.00 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Medische kindzorg is de zorg die kinderen nodig hebben vanwege een medische aandoening, ziekte of beperking. Dit kan variĆ«ren van dagelijkse verpleegkundige zorg en medische behandelingen thuis of in een zorginstelling, tot gespecialiseerde zorg in het ziekenhuis. 

Ondersteuning kind en gezin

Deze zorg omvat bijvoorbeeld het toedienen van medicatie, wondverzorging, het geven van sondevoeding, en begeleiding bij ademhalingsproblemen. Medische kindzorg wordt vaak verleend door gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen. De zorg is gericht op het ondersteunen van zowel het kind als het gezin in hun dagelijks leven.

Wat is een rondetafelgesprek?

De vaste commissies van de Tweede Kamer organiseren regelmatig hoorzittingen en rondetafelgesprekken. Hierbij wordt deskundigen of betrokkenen gevraagd een toelichting te geven op het te bespreken onderwerp. Meerdere deelnemers gaan tegelijkertijd in gesprek met Kamerleden. Zo ontstaat er een onderlinge discussie en worden verschillen in visie duidelijk. De leden van de commissie gebruiken de input uit het rondetafelgesprek bij de behandeling van beleid van de regering.

Programma 

10.00 - 10.55 uur: Indicatiestellers en verpleegkundigen

  • Mariska Maat, voorzitter van de VVN-afdeling Vrouw Kind, directeur verpleegkundig kinderdagverblijf en indicatiesteller verpleegkundige kindzorg
  • Brenda Grandiek, kinderverpleegkundige en zorgprofessional die advies, scholing en ondersteuning biedt aan (zorg)organisaties en zorgprofessionals
  • Natalie Bakker, bestuurslid bij kinderverleegkunde.nl
  • Lissy de Ridder, kinderarts en voorzitter Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde

11.00 - 11.55 uur: Zorgverzekeraars en deskundigen 

  • Wout Adema, directeur zorg bij Zorgverzekeraars Nederland
  • Iris Wanders, algemeen directeur van het Jeroen Pit Huis
  • Hester Rippen-Wagner, directeur Stichting Kind en Ziekenhuis

12.00 - 12.55 uur: Ouders en ouderenorganisaties 

  • Sam Shirazi, ervaringsdeskundige/ouder
  • Bayram Bal, ervaringsdeskundige/ouder
  • Vera Hooglugt, voorzitter Belangenvereniging intensieve kindzorg (Bvikz)
  • Niels van Steijn, advocaat met ervaring in het bijstaan van ouders die bezwaar maken tegen een afgegeven indicatie voor intensieve kindzorg

Lees meer en volg live

De commissie heeft de genodigden voorafgaand aan het rondetafelgesprek gevraagd een position paper in te leveren. Daarin schrijven zij hun mening (of die van hun organisatie) over het onderwerp van gesprek. U vindt deze documenten bij de stukken die horen bij dit rondetafelgesprek. Volg het gesprek vanaf 10.00 uur via de livestream of de app Debat Direct.