Petities op dinsdag 19 april
De Tweede Kamer is verdeeld in verschillende commissies. De Kamerleden houden zich binnen zo'n commissie bezig met een specialisme, bijvoorbeeld economie of veiligheid. Dinsdag 19 april 2016 blijkt weer hoe verschillend de onderwerpen kunnen zijn die de Tweede Kamer behandelt. Burgers komen dan naar de Kamer met verschillende petities. Die gaan over gas- en zoutwinning in Friesland, over de herdenking van de Armeense genocide, over geluidsoverlast van een kinderdagcentrum in Hengelo en over de gevaren van kernwapens.
Fries manifest over gas- en zoutwinning
13.30-13.45 uur
Wethouders van verschillende Friese gemeenten en gedeputeerde Michiel Schrier van de provincie Friesland komen naar Den Haag met een petitie voor de commissie voor Economische Zaken. In hun manifest lichten ze hun standpunt over gas- en zoutwinning in Friesland toe. Op woensdag 20 april overlegt de commissie over energie. Gas- en zoutwinning kan tijdens dit overleg aan bod komen.
Herdenking 101 jaar Armeense genocide
13.30-13.45 uur
De Samenwerkende Armeense Organisaties (FAON en Haytad) hebben een petitie voor de commissie voor Buitenlandse Zaken. Zij bieden de petitie aan ter gelegenheid van de herdenking van 101 jaar Armeense genocide op 19 april 2016.
Geluidsoverlast kinderdagcentrum Toermalijn (Hengelo)
13.45 - 14.00 uur
Anne en Bert Beernink kochten in 2002 een huis in Hengelo. Ze investeerden er tonnen in. Rustig in de tuin zitten is er voor hen niet bij, want naast hun huis kwam kinderdagcentrum De Toermalijn. Daar worden rond de zeventig zwaar verstandelijk gehandicapte kinderen zes dagen per week opgevangen. Het huis is inmiddels tonnen minder waard geworden. De bewoners menen dat de gemeente Hengelo en de regionale Ombudsman hen laten zitten met de overlast en de waardedaling van het huis. Ze hebben een petitie voor de commissie voor Infrastructuur en Milieu.
Oude en nieuwe gevaren van kernwapens
13.45 - 14.00 uur
"De gevolgen van een atoombom zijn zo desastreus dat structurele medische hulp daarna een illusie is. De enige optie is preventie, dat is eliminatie van deze massavernietigingswapens." Met deze stelling komt de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie naar de Kamer. De vereniging heeft een petitie voor de commissie voor Buitenlandse Zaken.
Petities in de Tweede Kamer
Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal op dinsdag en vrijwel altijd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer vindt u elders op deze website.