Petitie over autisme in Oude Zaal

In de Oude Zaal van de Tweede Kamer is donderdagmiddag een presentatie van de werkgroep ‘Vanuit autisme bekeken’.

Vanuit autisme bekeken

Donderdag 31 maart - 13.00 - 14.00 uur

De Oude Zaal van de Tweede Kamer is donderdagmiddag het decor voor een presentatie van de werkgroep ‘Vanuit autisme bekeken’. De werkgroep biedt de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een magazine aan met de opbrengsten van het gelijknamige programma. Dat werd in oktober 2012 ingesteld door de toenmalige staatssecretaris van VWS. Het doel was vanuit het perspectief van mensen met autisme te onderzoeken welke verbeteringen nodig zijn in het sociaal domein, op het gebied van werk en in het onderwijs. Voorafgaand aan de presentatie in de Oude Zaal voert de groep Kazou een korte dansvoorstelling op. In Kazou zitten dansers met én zonder autisme.

Op zoek naar mijn zusje

Dinsdag 29 maart | 13.30-13.45 uur

Wendy van der Schut heeft het syndroom van Down en heeft regelmatig last van psychoses. Ze heeft intensieve zorg nodig. Haar zus Debby, net als Wendy twintiger, maakte een documentaire over haar. Daarin vraagt ze aandacht voor de broers en zussen van zorgintensieve kinderen en (jong)volwassenen. Ze biedt de documentaire ‘Op zoek naar mijn zusje’ aan de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan. In een introductievideo vertelt Debby dat ze zich vaak afvraagt hoe het met de zorg voor Wendy zal gaan als haar ouders er niet meer zijn. “Wat gaan de veranderingen in de zorg betekenen voor mijn rol als enige zus?”

Paardenbeulen

Dinsdag 29 maart | 13.30-13.45 uur

De Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren heeft dinsdag 29 maart een petitie overhandigd aan de commissie voor Veiligheid en Justitie. Daarmee wil de stichting het belang van het opsporen en berechten van paardenbeulen hoger op de politieke agenda krijgen. De politie neemt ernstige mishandeling van paarden niet serieus, vinden de initiatiefnemers van de petitie ‘Opsporen paardenbeulen’. Volgens hen heeft onderzoek in het verleden uitgewezen dat de kans groot is dat paardenbeulen zich later vergrijpen aan vrouwen. De petitie is door bijna 50.000 mensen ondertekend.

Vaccins voor ouderen

Dinsdag 29 maart | 13.45-14.00 uur

Vaccins voor ouderen tegen infectieziektes als gordelroos en longontsteking moeten worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat staat in een petitie van de Unie KBO voor de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Unie KBO, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, wijst erop dat 70% van de Nederlanders ouder dan 65 jaar lijdt aan een chronische aandoening. Dat maakt hen extra vatbaar voor infectieziektes. De organisatie pleit ervoor te starten met vaccineren bij senioren ouder dan 70 jaar.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer vindt u elders op deze website.