Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening start in september met openbare verhoren
De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening start begin september met de openbare verhoren. Deze staan gepland van woensdag 6 september tot en met donderdag 5 oktober. De openbare verhoren vinden zoals gebruikelijk plaats in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer in het gebouw Logement, aan het Plein in Den Haag. Alle verhoren zijn te volgen via de livestream op deze website en de app Debat Direct.
De enquêtecommissie is direct na de installatie op 3 februari 2022 begonnen met het vorderen van schriftelijke inlichtingen en documenten bij betrokken organisaties. Op basis daarvan doet zij uitvoerig feiten- en dossieronderzoek. In de maanden maart, april, mei en juni van dit jaar heeft de commissie besloten voorgesprekken gevoerd met deskundigen en getuigen om extra informatie in te winnen en eerste bevindingen te toetsen. Nu de besloten voorgesprekken zijn afgerond, richt de commissie zich op de openbare verhoren.
Inhoud onderzoek
De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening onderzoekt hoe de overheid fraude bestrijdt. Daarbij kijkt de commissie wat er in de dienstverlening aan burgers is misgegaan en of burgers mogelijkheden hadden om op te komen tegen besluiten van de overheid. Om het fraudebeleid te onderzoeken, kijkt de enquêtecommissie onder andere naar de rol van de Tweede Kamer en het gebruik van discriminerende risicoprofielen.
Hoofdvragen
De hoofdvragen van het onderzoek luiden:
- Hoe kan worden verklaard dat de wijze waarop de overheid fraude bestrijdt, heeft geleid tot tekortschietende dienstverlening aan en rechtsbescherming van burgers?
- Welke rol hadden betrokken actoren bij de totstandkoming en uitvoering van dit fraudebeleid en welke lessen kunnen worden getrokken, opdat iedereen kan vertrouwen op een rechtvaardige behandeling door de overheid?
Samenstelling enquêtecommissie
De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening bestaat uit de leden Salima Belhaj, voorzitter (D66), Michiel van Nispen, vicevoorzitter (SP), Senna Maatoug (GroenLinks), Farid Azarkan (Denk), Lammert van Raan (PvdD), Sylvana Simons (Bij1), Evert Jan Slootweg (CDA) en Thierry Aartsen (VVD).
Slootweg is op 6 juli 2023 weer toegetreden tot de enquêtecommissie. Eerder maakte Slootweg kort deel uit van de commissie. Aartsen maakt eveneens sinds 6 juli deel uit van de commissie. Hij vervult de vacature van de VVD.
De commissie is verheugd over de terugkeer van Slootweg en de komst van Aartsen. De Kamerleden onderstrepen daarmee het belang dat zij hechten aan het doel en het werk van de parlementaire enquêtecommissie, aldus commissievoorzitter Salima Belhaj.