Nieuwe topstructuur ambtelijke organisatie

De topstructuur van de ambtelijke organisatie van de Tweede Kamer is per 1 januari 2016 veranderd. Aanleiding hiervoor is het ABD-rapport over het functioneren van de Kamerorganisatie en het aantreden van twee nieuwe directeuren per 1 februari 2016.

Vanaf 1 januari 2016 vallen de (staf-)diensten onder de Griffier (Renata Voss), de directeur Bedrijfsvoering en Informatisering (Jan Willem Duijzer) of de directeur Constitutioneel Proces (Harke Heida). De (nieuwe) positie van diensten is terug te vinden in het organogram van de ambtelijke organisatie. De veranderingen zijn ook doorgevoerd in de bevoegdhedenstructuur van de organisatie en vastgelegd in de mandaat-, volmacht- en machtigingbesluiten. Die worden gepubliceerd in het Staatsblad.

Medewerkers en diensten

De medewerkers van de ambtelijke organisatie zijn per 1 januari 2016 werkzaam bij een directie waarvoor zij niet eerder hebben gewerkt en/of bij een directie met een andere naam. Voor de medewerkers van de stafdiensten betekent dit bijvoorbeeld dat zij, anders dan voorheen, rechtstreeks onder de Griffier gaan vallen. De structuur van de diensten én het functiegebouw veranderen niet met de introductie van de nieuwe topstructuur.

Situatie tot 1 februari 2016

Totdat de twee nieuwe directeuren in dienst treden (per 1 februari 2016) stuurt de huidige directeur Informatiseringbeleid, Frank Ossewaarde, de diensten aan die voor 1 januari 2016 ook al onder zijn directie vielen. De Griffier stuurt tot 1 februari 2016 alle andere diensten aan.

ABD-rapport

In het ABD-rapport van januari 2015 staan aanbevelingen voor verdere professionalisering van de Kamerorganisatie. Een van de aanbevelingen is de nieuwe topstructuur van de organisatie. Ook gaat het rapport over bijvoorbeeld de cultuur binnen de Kamerorganisatie en flexibele inzet van het personeel. Naar aanleiding van het ABD-rapport kunnen behalve de topstructuur ook andere zaken in de organisatie veranderen.



Het organogram van de ambtelijke organisatie ziet er vanaf 1 januari 2016 als volgt uit:

organogram Kamerorganisatie