Nieuwe commissies van start

Drie nieuwe vaste Kamercommissies gaan deze week officieel van start: zij hebben een constituerende vergadering. In deze eerste, oprichtende vergadering kiezen de commissies een voorzitter en een ondervoorzitter. Kamervoorzitter Martin Bosma zit deze vergaderingen voor. Aansluitend kiest de commissie onder voorzitterschap van haar nieuw gekozen commissievoorzitter een ondervoorzitter. U kunt deze bijeenkomsten live volgen via de website.

Op de voorgrond een uitgestoken hand met een dichtgevouwen papier boven een beker. Op de achtergrond kijken Kamerleden toe.
Kamerleden stemmen over een voorzitter tijdens een constituerende vergadering.

Na de kabinetsformatie zijn er drie nieuwe commissies opgericht. Dit in navolging van de nieuwe ministeries die zijn ingesteld door het kabinet-Schoof. Daarnaast gaat een aantal commissies verder onder een nieuwe of aangepaste naam. Op dinsdag 10 september vinden de eerste constituerende vergaderingen plaats. 

Asiel en Migratie

De commissie voor Asiel en Migratie komt om 16.30 uur bijeen. Deze commissie is nieuw opgericht naar aanleiding van de kabinetsformatie. Daarin is besloten om een ministerie van van Asiel en Migratie in te stellen. Per ministerie is er doorgaans ook een vaste commissie voor dat beleidsterrein in de Tweede Kamer.  

Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening 

Met de komst van een ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is er ook een commissie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ingesteld. Deze commissie vergadert vanaf 17.30 uur over de nieuwe voorzitter en ondervoorzitter. 

Klimaat en Groene Groei

Om 18.00 uur is het de beurt aan de commissie voor Klimaat en Groene Groei. Deze commissie wordt opgericht omdat er nu een ministerie van Klimaat en Groene Groei bestaat. 

Fungerend commissievoorzitter

Alle vaste Kamercommissies kiezen in de komende weken opnieuw een voorzitter en een ondervoorzitter. De fungerend voorzitter van een Kamercommissie neemt sinds de verkiezingen van 22 november 2023 de voorzitterstaken waar. Dit Kamerlid zit de constituerende vergadering voor.

De commissie voor Economische Zaken houdt op dinsdag 10 september vanaf 18.00 uur haar constituerende vergadering. Deze commissie komt voort uit de commissie voor Economische Zaken en Klimaat. De commissie voor Justitie en Veiligheid kiest woensdag 11 september vanaf 13.15 uur de nieuwe voorzitter en ondervoorzitter.

Volg live en lees meer