Rapporteur bespreekt in Parijs bezwaren Kamer tegen Europees OM
Terwijl in Den Haag de Tweede Kamer haar algemene politieke beschouwingen hield, was VVD-Kamerlid Ard van der Steur woensdag 17 september 2014 in de Assemblée Nationale in Parijs. Daar heeft hij Europese collega’s op de hoogte gesteld van de bezwaren van de Tweede Kamer tegen de oprichting van een Europees openbaar ministerie.
Update
- Actuele informatie over het rapporteurschap staat op de pagina van de commissie voor Veiligheid en Justitie.
Beeld uit het videoverslag op de website van de Assemblée Nationale.
Strafrechtelijke vervolging voor lidstaten
Tijdens de ochtendbijeenkomst heeft Van der Steur de bezwaren van de Tweede Kamer tegen de oprichting van een Europees openbaar ministerie toegelicht. Hoewel ook de Tweede Kamer fraude met EU-geld krachtig wil aanpakken, vindt de Kamer strafrechtelijke vervolging een zaak voor de lidstaten zelf. Van der Steur is door de commissie voor Veiligheid en Justitie aangewezen als rapporteur op dit dossier. Hij probeert collega-parlementariërs uit andere Europese lidstaten te winnen voor het Nederlandse standpunt.
Position paper
In Parijs heeft Van der Steur een toelichting gegeven op het position paper van de commissie voor Veiligheid en Justitie. Daarin staan de bezwaren van de Tweede Kamer tegen de oprichting van een Europees openbaar ministerie, vooral op het punt van de subsidiariteit (hogere instanties moeten niet regelen wat lagere kunnen) en de proportionaliteit.
Alternatief
Ook staat in het position paper een alternatief voorstel voor een Europees OM. In dit voorstel wordt volgens de commissie de soevereiniteit van de lidstaten niet geschonden, maar kan er wel als ultimum remedium worden opgetreden op Europees niveau. Een meerderheid van de Kamer heeft zich achter dit compromisvoorstel geschaard. Rapporteur Van der Steur voert gesprekken met andere nationale parlementen, ambassadeurs van EU-lidstaten in Den Haag en justitie-attachés die in Brussel onderhandelen. De Eerste Kamer sluit zich bij een deel van deze activiteiten aan.
Steun
Een groot aantal deelnemende parlementariërs ondersteunde in Parijs een verklaring over het voorstel. Hierin staat onder meer dat als er een EOM komt, er volledig rekenschap moet worden gegeven aan de standpunten en fundamentele principes die de nationale parlementen over het voetlicht hebben gebracht. Ook moet in de onderhandelingen over een eventueel EOM de toegevoegde waarde ervan gegarandeerd worden.
Op donderdag 2 oktober zal de rapporteur een terugkoppeling verzorgen aan de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie in een (besloten) technische briefing. Hij zal ook de stand van zaken van zijn rapporteurschap toelichten en met de leden van de commissie zijn activiteiten voor de komende tijd bespreken.
Videoregistratie
Via de website van de Franse Assemblée is de bijeenkomst van woensdag 17 september 2014 terug te kijken (in het Frans).