Tweede Kamer neemt afscheid van PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer

Op dinsdag 9 september heeft de Tweede Kamer afscheid genomen van PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer. Vanaf woensdag 10 september is zij de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad.

Mariëtte Hamer, Kamerlid voor de PvdA

Mariëtte Hamer (1958, Amsterdam) WAs sinds 1998 lid van de Tweede Kamer. Behalve SGP'er Kees van der Staaij en SP'er Harry van Bommel zat niemand zo lang in de Kamer. Van 2008 tot 2011 was zij fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Verder was ze onder meer voorzitter van de commissie voor Economische Zaken. Ook voerde ze namens haar fractie het woord op het terrein van sociale zaken, arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en arbeid en zorg.

'Compleet Kamerlid'

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg noemde Hamer een compleet Kamerlid, met grote kennis van onderwijs, de arbeidsmarkt, ontslagbescherming, kinderopvang en emancipatie. "We vinden het jammer je te zien gaan. Je neemt zestien jaar van kennis en ervaring met je mee. Weer wat geheugen dat uit de Kamer verdwijnt. Maar we gunnen de SER - waar een hoop te doen is - deze eerste vrouwelijke voorzitter van harte."

Henk Leenders komt terug in de Kamer

Henk Leenders zal op woensdag 10 september geïnstalleerd worden als vervanger van Mariëtte Hamer. Van 3 september tot en met 11 december 2013 zat hij ook al in de Kamer voor de PvdA-fractie. Toen verving hij tijdelijk Yasemin Çegerek, tijdens haar zwangerschap.