Gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië herdacht

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, en de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, hebben op donderdag 14 augustus een krans gelegd bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw.

Herdenking

De herdenking begon om 11.00 uur met een toespraak van de voorzitter van de ‘Stichting Herdenking 15 augustus 1945’, Jan Kees Wiebenga. Aansluitend sprak Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Zij stond in haar speech stil bij het uitblijven van erkenning, iets waar militairen die streden in Nederlands-Indië lang mee te maken hebben gehad.

"Het contrast is groot. In 1945 werden ónze bevrijders letterlijk op het schild gehesen, en de militairen die tegenwoordig worden uitgezonden kunnen rekenen op onze onvoorwaardelijke waardering en het grootste respect. Voor de militairen die streden in Nederlands-Indië was dat anders. Over hun inzet bij de verdediging van het Nederlands Koninkrijk in de Tweede Wereldoorlog wordt niet zo vaak gesproken”, zei Van Miltenburg. “Gelukkig is er met de jaren erkenning gekomen, en hebben we beseft  hoe moeilijk het moet zijn geweest. Voor de militairen die bij thuiskomst ‘iets uit te leggen’ hadden, maar ook voor de mensen in het verzet en de 300.000 Nederlandse staatsburgers die na 1949 gedwongen werden om Indonesië te ontvluchten.”



Op 15 augustus leggen de Voorzitters van de beide Kamers een krans bij het Indisch monument aan de Prof. Teldersweg in Den Haag; de NOS zal hier verslag van doen.



De herdenking is terug te zien via het YouTube-kanaal van de Staten-Generaal.



Lees hieronder de volledige speech van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.