Europarlementariër overhandigt rapport over godsdienstvrijheid
Voorafgaand aan het debat over de Staat van de Unie op maandag 31 maart heeft europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) een rapport overhandigd over godsdienstvrijheid wereldwijd. In steeds meer landen worden mensen vervolgd om hun geloof, staat in het rapport.
Maandag 31 maart spreekt de commissie voor Europese Zaken vanaf 11.15 uur over de visie van het kabinet op Europese samenwerking. Bij dit debat over de Staat van de Unie zijn ook Nederlandse Europarlementariërs aanwezig.
Aanbieding
Voorafgaand aan het debat, om 11.10 uur, heeft Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) het eerste jaarrapport over godsdienstvrijheid aangeboden aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, minister-president Mark Rutte en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Hij deed dit mede namens Dennis de Jong, Europarlementariër voor de SP. Het rapport is opgesteld door de European Parliament Working Group on Freedom of Religion or Belief. Peter van Dalen sprak bij de overhandiging de hoop uit dat het rapport een belangrijke rol zal spelen in 2016, als Nederland voor een halfjaar voorzitter is van de Europese Unie.
Wereldwijde geloofsvervolging
Volgens de werkgroep staat de vrijheid van godsdienst en geloofsovertuiging in toenemende mate onder druk. Slachtoffers van geloofsvervolging zijn aanhangers van verschillende godsdiensten, maar christenen worden het meest vervolgd, aldus Peter van Dalen. Hij wijst op landen als Pakistan, Nigeria, Egypte en Iran, waar bijna elke dag bloedige aanslagen worden gepleegd op kerken, scholen en huizen van christenen.
In het jaarrapport staat ook een aantal aanbevelingen. Egypte zou volgens de opstellers van het rapport alleen financiële hulp mogen krijgen als het land de basale mensenrechten respecteert. Ook pleit de werkgroep in het rapport voor een mensenrechtenhoofdstuk in het vrijhandelsakkoord tussen de EU en India waarover momenteel wordt onderhandeld.
-
Lees het rapport van de werkgroep: Annual report 2013. Conlusions and recommendations regarding the situation of Freedom of Religion or Belief in the World