Woensdag 5 maart moties en stemmingen over Oekraïne

Woensdagavong heeft de Kamer opnieuw vergaderd over de situatie in Oekraïne en de miljardensteun van de EU aan het land. Leden van de commissie voor Buitenlandse Zaken konden tijdens de plenaire vergadering moties indienen. Namens het kabinet reageerde minister Dijsselbloem van Financiën. Aansluitend aan het debat heeft de Kamer gestemd over de moties.

Woensdag 5 maart zegde de Europese Unie aan Oekraïne een steunpakket toe van ruim 11 miljard euro. De Kamer heeft hierover woensdag een brief gekregen van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Dijsselbloem (Financiën). Lees de brief op deze website.

VAO

Het debat was een vervolg op het commissieoverleg van dinsdag 4 maart (lees het conceptverslag). Zo'n kort vervolgdebat heet een VAO (verslag van een algemeen overleg). Kamerleden kunnen tijdens een VAO moties indienen, waarmee zij duidelijk maken wat zij belangrijk vinden en wat zij van het kabinet verlangen. Na de reactie van Minister Dijsselbloem op de moties heeft de Kamer erover gestemd.

Oekraïne

Op de agenda van het overleg van dinsdag 4 maart  stond de brief die minister Timmermans zondag 2 maart naar de Kamer stuurde. Minister Timmermans geeft in de brief een overzicht van de ontwikkelingen in Oekraïne sinds 21 februari. Hij veroordeelt het optreden van Rusland op de Krim: “Door inzet van troepen, dan wel het schermen daarmee, bedreigt Rusland de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne en zorgt het voor escalatie van het probleem in plaats van de-escalatie. Het kabinet veroordeelt deze ontwikkelingen ten zeerste.”

Spoedoverleg

Verder heeft de commissie met minister Timmermans gesproken over het ingelaste spoedoverleg dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen maandag 3 maart in Brussel hebben gehouden over de situatie in Oekraïne. Ook daarvan is een verslag beschikbaar.

Plenair debat

De Kamer sprak op donderdag 20 februari ook al over de situatie in Oekraïne, toen president Viktor Janoekovitsj nog niet was afgezet . Het woordelijk verslag van dit plenaire debat kunt u hier nalezen.