Commissie Financiën overlegt donderdag 6 maart verder over pensioenwetgeving

Maandag 3 maart overlegde de commissie voor Financiën over pensioenwetgeving en het zogenaamde Witteveenkader. Op donderdag 6 maart om 11.00 uur is er een kort vervolg van dit overleg in de plenaire zaal.

De (korte) plenaire afronding is er op verzoek van de leden van de commissie voor Financiën gekomen. Zij willen graag met staatssecretaris Wiebes van Financiën van gedachten wisselen over de brief die hij dinsdag naar de Kamer stuurde. In de brief staan antwoorden op enige vragen die zijn gesteld in het wetgevingsoverleg van maandag 3 maart.

Pensioenakkoord

De commissie voor Financiën behandelde maandag 3 maart een wetsvoorstel dat de jaarlijkse pensioenopbouw verlaagt. Het wetsvoorstel is een gevolg van het pensioenakkoord dat het kabinet in december sloot met de fracties van D66, ChristenUnie en SGP.

Dit pensioenakkoord was nodig omdat een eerdere poging van het kabinet om de pensioenopbouw  te verlagen, in de Eerste Kamer op veel bezwaren stuitte. Door middel van een aantal wijzigingen in de fiscale regels (het Witteveenkader) en de introductie van extra premiewaarborgen hoopt het kabinet tegemoet te komen aan de bezwaren van de Eerste Kamer. Deze wijzigingswet heet een novelle.

Stemmingen

Bij het begin van de middagvergadering wordt gestemd over het wetsvoorstel en over eventuele moties die tijdens de plenaire afronding kunnen worden ingediend.