Gesprekken in Rome over democratische legitimiteit

Kamerlid René Leegte (VVD) heeft op 26 en 27 februari in Rome gesproken met onder anderen leden van de Italiaanse Senaat en het Italiaanse Huis van Afgevaardigden. Hij deed dit in zijn functie van rapporteur democratische legitimiteit. Het doel van zijn rapporteurschap is om te onderzoeken hoe de Tweede Kamer de democratische controle over EU-besluitvorming beter kan controleren.

Leegte in Rome

Rapporteur René Leegte (rechts) in gesprek met de voorzitter van de commissie voor Europese Zaken van de Italiaanse senaat, Vannino Chiti (links).

Rapporteur René Leegte constateerde dat de Italiaanse senaat over vele onderwerpen in politieke dialoog treedt met de Europese Commissie (96 onderwerpen in 2012). Dit instrument zou voor de Tweede Kamer ook aanknopingspunten kunnen bieden. Ook sprak Leegte met vertegenwoordigers van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder stonden onder andere gesprekken met een internationale denktank en de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiger bij de FAO, Gerda Verburg, op het programma.

Samenwerken met andere parlementen

Eerder bracht de rapporteur al bezoeken aan Parijs en Brussel om van gedachten te wisselen over democratische legitimiteit en de rol van nationale parlementen. Later dit voorjaar zullen de conclusies van de rapporteur leiden tot een discussie in de Kamer over de mogelijkheden om de praktische samenwerking met andere parlementen te versterken.

  • Lees de EU-nieuwsbrief voor meer actuele informatie over de activiteiten van de Tweede Kamer op Europees terrein.