Leskoffertjes uitgereikt aan Kamerleden

Leren over het werk van de Eerste en Tweede Kamer. Dat kan met een leskoffertje bedoeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Leerlingen van de Meester van Eijckschool uit Rotterdam deelden op dinsdag 10 september de koffertjes uit aan Kamerleden.

Kamerlid Lisa Westerveld staat tegenover twee basisschoolleerlingen die allebei een koffertje voor zich houden om aan haar te geven
Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) krijgt twee koffertjes aangeboden uit handen van scholieren.

Kamervoorzitter Martin Bosma bracht het lesmateriaal, in de vorm van een koffertje, tijdens de plenaire vergadering onder de aandacht. Het aanbieden van deze koffertjes aan het begin van het parlementaire jaar is inmiddels een vaste traditie geworden. Het lesmateriaal is samengesteld door de Eerste en Tweede Kamer, in samenwerking met ProDemos. Basisscholen kunnen de koffertjes elk jaar kosteloos bestellen.

Lesmateriaal

Het interactieve lespakket richt zich op de basisprincipes van de Nederlandse politiek. Zo wordt er aandacht besteed aan het onderscheid tussen de Eerste en Tweede Kamer, het proces van wetsvoorstel tot wet, en hoe verkiezingen verlopen. Veel scholen behandelen deze stof in de week voorafgaand aan of tijdens Prinsjesdag. Dit gebeurt vaak met behulp van werkboekjes die in het koffertje zijn opgenomen. Daarnaast zijn er op derdekamer.nl diverse educatieve video’s en spellen te vinden. De Derde Kamer is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer om gratis lesmateriaal beschikbaar te stellen voor basisscholen.

Finaledebat

Scholen die deelnemen aan het lesprogramma kunnen hun klas aanmelden voor het finaledebat. De drie meest creatieve inzendingen worden elk jaar medio november uitgenodigd in de plenaire zaal van de Eerste Kamer voor dit debat.

Aanvragen koffertje

Jaarlijks ontvangen ongeveer 6000 scholen een koffertje. Dit koffertje bevat onder andere een debatspel, 32 handboekjes, een poster en een docentenhandleiding. Scholen die geïnteresseerd zijn in het lespakket, kunnen het koffertje gratis aanvragen. Eén koffertje biedt voldoende materiaal om met de hele klas aan de slag te gaan.