Kinderen voelen bewindslieden aan de tand

"Zonder op de telefoon te kijken, uit het hoofd en met korte, concrete vragen. Ontzettend goed gedaan." Met een compliment van Kamervoorzitter Khadija Arib hebben de kinderen van vijf basisscholen de tweede editie van het Kindervragenuur op dinsdag 19 november 2019 afgesloten. De zevende- en achtstegroepers voelden een aantal bewindslieden, onder wie minister-president Mark Rutte, uitgebreid aan de tand over onderwerpen als oorlog, pesten, dierenwelzijn en het milieu.

”Wie bestuurt Nederland? Koning Willem-Alexander of Mark Rutte?” Chris van de Eben-Haëzerschool uit Genemuiden mocht de aftrap doen. Volgens de premier is uiteindelijk 'de kiezer' de baas, maar daarmee waren de leerlingen niet tevreden. De klasgenoten van Chris kwamen met extra vragen. Hoe vaak ziet Rutte de Koning eigenlijk? Wie betaalt de paleizen van de koninklijke familie? En wat vindt de premier het leukste van zijn beroep?

Op deze manier discussieerden de kinderen over verschillende onderwerpen met minister-president Rutte, minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), minister Ank Bijleveld (Defensie), minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid), en minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen).

Kappen!

Vooral het pesten bleek de kinderen na aan het hart te liggen. Nena van protestants-christelijke basisschool De Ark uit Nieuw Vennep opende het vragenvuur op Grapperhaus: "Moeten pesters niet harder gestraft worden?" Volgens Grapperhaus moeten kinderen vooral zelf optreden tegen pesters. "Als je gepest wordt, moeten je vrienden of medestanders een keer zeggen: kappen!". Maar als dat niet werkt? vroegen de kinderen door. En: "Is de minister zelf wel eens gepest?"

Dat bleek het geval: Ferdinand Grapperhaus was als kind altijd de kleinste van de klas en hij had ook nog een bril waarmee hij werd gepest. "Dank u wel mevrouw de voorzitter. Mag ik de minister vragen: waarom heeft hij zo lang gewacht met dat te vertellen?", vroeg vervolgens een medeleerling van Nena. Waarop de minister zei dat hij deze Kamerleden 'wel heel kritisch' vond. Hij heeft in ieder geval beloofd dat hij tijdens de behandeling van ziijn begroting aandacht zal besteden aan het fenomeen pesten. 

Motie

Vorig jaar vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was een motie van het Kamerlid Raemakers, die brede steun kreeg. In de ochtend voorafgaand aan het Kindervragenuur werden de vragenstellers door Kamerleden voorbereid. Behalve De Ark en de Eben-Haëzerschool deden ook De Meulenrakkers uit Ossendrecht, de St. Josephschool uit Lisse en de islamitische basisschool Al Amana uit Zeist mee aan de editie 2019.

Terugkijken

U kunt het Kindervragenuur terugkijken via Debat Gemist.