Kamervoorzitter ontvangt eindrapport pilot Burgersignalen

Kamervoorzitter Martin Bosma heeft op dinsdag 3 december het eindrapport van de pilot Burgersignalen namens het Presidium in ontvangst genomen. Raoul White, voorzitter van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven, overhandigde het rapport. Doel van de pilot is om signalen uit burgerbrieven beter voor het voetlicht te brengen, zodat Kamerleden deze nog beter in commissies kunnen bespreken. Drie nieuwe kennisinstrumenten helpen hen hierbij.

Vijf personen staan voor een kunstwerk in de Statenpassage van de Tweede Kamer. V.l.n.r.: Kamerlid Arend Kisteman, Kamervoorzitter Martin Bosma,  commissievoorzitter Raoul White, Kamerlid Michiel van Nispen en Kamerlid Jan Valize.
Kamervoorzitter Martin Bosma ontvangt het eindrapport van de pilot Burgersignalen van Raoul White (midden), voorzitter van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. Naast hen commissieleden Arend Kisteman (links), Michiel van Nispen en Jan Valize (rechts).

De pilot Burgersignalen is een concrete uitwerking van het rapport Meer dan de som der delen van de werkgroep Versterking functies Tweede Kamer. De proef startte op initiatief van het Presidium en werd begeleid door de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven (CVB). Vier Kamercommissies hebben de afgelopen tijd proefgedraaid met verschillende manieren om signalen van individuele burgers structureler op te vangen en nog beter inzichtelijk te maken. Het gaat daarbij om brieven, e-mails en verzoekschriften die gericht zijn aan de Tweede Kamer en haar commissies.

Drie nieuwe kennisinstrumenten

In het eindrapport van de pilot introduceert de CVB drie nieuwe kennisinstrumenten: de reader burgerbrieven, de burgersignalenrapportage en het signalenoverleg. Deze instrumenten komen beschikbaar voor alle vaste Kamercommissies.

Reader burgerbrieven

In de reader burgerbrieven worden de brieven en mails die particulieren naar de Kamercommissies sturen, per onderwerp gebundeld en door de staf van een analyse voorzien. Kamerleden kunnen de reader gebruiken bij de voorbereiding van een commissiedebat.

Burgersignalenrapportage

Met de burgersignalenrapportage moet inzichtelijk worden hoeveel burgerbrieven een Kamercommissie ontvangt en hoe zij deze behandelt. De CVB raadt alle commissies aan om een keer per jaar een beknopte burgersignalenrapportage op te laten stellen en te bespreken tijdens een strategische procedurevergadering.

Signalenoverleg

Een derde kennisinstrument  dat in het eindrapport wordt aanbevolen is het organiseren van het zogeheten signalenoverleg; een bijeenkomst waarin inzichten worden uitgewisseld met externe partners. Dit moet leiden tot een beter zicht op hoe beleid voor burgers uitpakt in de praktijk. Commissievoorzitter White: “Het is belangrijk om onze bevindingen uit te wisselen met relevante organisaties. Heeft de Kamer alle signalen gezien? Zijn er overeenkomsten of trends?.”

CVB verbreedt activiteiten

De CVB gaat een signalerende, aanjagende en coördinerende rol spelen bij de uitvoering van de aanbevelingen. “Daarmee verbreden wij onze activiteiten, waarbij het voortouw voor de behandeling van de brieven wel bij de vaste Kamercommissies blijft liggen”, aldus White. “Ons doel is om het voor een burger die echt ergens mee zit, gemakkelijker te maken dit met ons te delen.” Ook bekijkt de CVB de komende periode hoe de online informatie over onder andere burgerinitiatieven, verzoekschriften en petities verder kan worden verbeterd. 

Meer lezen