Kamervoorzitter kijkt terug op 'druk en bewogen' jaar

Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft aan het einde van de laatste vergaderdag voor het zomerreces in haar traditionele toespraak teruggeblikt op een 'druk en bewogen parlementair jaar', met 'debatten over onderwerpen die mensen in het land direct raken'. Zij complimenteerde de Kamerleden om de vele initiatieven die zijn genomen om burgers meer bij het werk van de Tweede Kamer te betrekken.

"Er wordt vaak gezegd dat we als volksvertegenwoordigers te ver af staan van de mensen thuis. Dat de kloof groot is. Als ik terugkijk op dit jaar, kan ik niet anders dan concluderen dat we misschien wel meer dan ooit mensen hebben betrokken bij ons werk. Niet alleen als individuele leden of vanuit de fracties: ook als Tweede Kamer", aldus Bergkamp. 

Grondwetsherziening van 1848

De Kamervoorzitter noemde onder andere de parlementaire enquĂȘtecommissie Aardgaswinning Groningen, die haar eindrapport presenteerde in Zeerijp, 'dichtbij de mensen die het raakt'. En via een burgerinitiatief is er een plenair debat over abortus op de Kameragenda gekomen. Ook noemde ze het besluit dat de Kamer onlangs nam om een burgerforum over het klimaat in te stellen. "En zowel in juni als in november zijn er open dagen voor het publiek, die in het teken staan van 175 jaar grondwetsherziening van 1848." 

Tentoonstelling

Ze haalde een reeks cijfers aan: "We namen zo'n 130 petities in ontvangst. We ontvingen afgelopen jaar in onze tijdelijke huisvesting 104.000 bezoekers, die sinds dit jaar worden getrakteerd op een mooie nieuwe tentoonstelling. Onze website werd in 2022 10 miljoen keer bezocht. Debat direct wordt gemiddeld 11 miljoen keer bezocht, dat was in 2017 nog 80.000 keer."  

Pubergeluiden

"En dan de jongeren. Onze toekomst. Er was natuurlijk het jaarlijkse Kindervragenuur, het nationaal jeugddebat en al die rondleidingen van Prodemos. Het is fantastisch om dagelijks die pubergeluiden in de Statenpassage te horen en hen enthousiast te zien zwaaien voor de ruiten van de commissiezalen."

Zomerreces

De Kamervoorzitter hamerde om 2.30 uur af na een reeks debatten. De Tweede Kamer is met reces tot en met 4 september.  

Bekijk de video en lees de toespraak

Bekijk hieronder de video of lees de speech van Kamervoorzitter Vera Bergkamp