Kamerleden bezoeken Waalsdorpervlakte

Leden van de Eerste en Tweede Kamer brachten op maandag 31 maart een bezoek aan de Waalsdorpervlakte. Kamervoorzitter Martin Bosma legde samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn een bloemstuk bij het herdenkingsmonument op de vlakte in het duingebied Meijendel bij Scheveningen.

Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn leggen een bloemstuk bij het monument op de Waalsdorpervlakte.

Op de Waalsdorpervlakte zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen geëxecuteerd. De plek ligt op korte afstand van de Oranjehotel-gevangenis in Scheveningen en werd door de Duitsers gebruikt om terdoodveroordeelden te fusilleren. Tegenwoordig is de vlakte een van de belangrijkste Nederlandse herdenkingsplaatsen van de oorlog.

Verhaal van de oorlog

“Het is belangrijk dat we het verhaal van de oorlog levend houden voor de komende generatie”, aldus Kamervoorzitter Bosma. Hij spreekt van een indrukwekkend bezoek. “Deze plek heeft zo’n bijzondere geschiedenis. Niet voor niets werd hier de eerste herdenking gehouden in 1946, meteen na de oorlog.” 

Monument

De Kamerleden werden welkom geheten bij het monument Waalsdorpervlakte door Donald van Pelt, voorzitter van de Vereniging Erepeleton Waalsdorp. Het monument wordt gevormd door aan de ene kant een eenvoudige betonnen rand met de tekst ‘1940–1945’. Het andere deel van het monument bestaat uit een grote Bourdonklok. De Kamervoorzitters legden een bloemstuk, hierna werd een minuut stilte in acht genomen. Vervolgens kregen de Kamerleden een rondleiding over de vlakte.

Herdenkingen

Jaarlijks wordt er op 4 mei tijdens de Dodenherdenking een stille tocht gelopen over de Waalsdorpervlakte, langs het monument. Zo’n 3000 mensen nemen hieraan deel. Er worden bloemen en kransen gelegd en de Bourdonklok luidt. Ook in de nabij gelegen gevangenis vindt jaarlijks een herdenking plaats. Dit gebeurt op de laatste zaterdag in september of de eerste zaterdag in oktober. In de Tweede Wereldoorlog verhoorde en berechtte de Duitse bezetter gevangengezette Nederlanders in de Scheveningse gevangenis. De strafinrichting kreeg al tijdens de bezetting de geuzennaam ‘Oranjehotel’.

 Een delegatie Eerste en Tweede Kamerleden staat achter houten kruizen op de Waalsdorpervlakte.
Donald van Pelt, voorzitter van de Vereniging Erepeleton Waalsdorp, samen met de Eerste en Tweede Kamerleden bij het monument op de Waalsdorpervlakte.